Jak vydat knihu?
Text dotazu
Dobrý den, můj tatínek napsal nádherné básně a chtěl by je knižně vydat. Bydlí v Plzni. Nemáme s tím ani nejmenší zkušenost. Kam nebo na koho se můžeme obrátit? Co pro to musíme udělat? Děkuji předem za odpověď S přáním hezkého dne.
Odpověď
Dobry den, v prubehu let vyslo vetsi mnozstvi knih, ktere radi zacinajicim autorum nejen s technikou psani, se zpracovanim textu, aby byl zajimavy a ctivy apod., ale take  s tim, jak knihu prezentovat, jak ji dostat do povedomi ctenaru, jak postupovat pri vydani knihy.
Jednim z nakladatelstvi, ktere pomaha zacinajicim autorum, je nakladatelstvi Mezera (www.imezera.cz). Vydali napr. Radce pro (zacinajici) spisovatele, novinare a prekladatele 2008. Praha: Mezera, 2007. Jsou zde nektere cenne informace, ktere by se Vam mohly hodit (napr. seznam nakladatelstvi, ktera lze oslovit, kontakty na ne apod.)
Dalsi titul, ktery bych Vam chtela doporucit, je: DOCEKALOVA, Marketa. Tvurci psani pro kazdeho 2. Praha: Grada, 2009., kde jsou dalsi odkazy, ktere by Vam mohly byt ku prospechu.
STUDENY, Jiri. Drama jazyka. Teorie a praxe tvurciho psani. Pardubice: Fakulta humanitnich studii, 2003. Zde je jedna cast, ktera se tyka primo tvurciho psani a poezie.
Odpoved na Vase otazky ale nejspis ziskate v knize:
HRDLICKA, Frantisek. Pruvodce po literarnim remesle. (Zaklady tvurciho psani). Praha: Akropolis, 2008. Na ukazku posilam malou citaci z teto knihy: S. 149: "Jake cesty vedou k zverejneni rukopisu?
1. Nejbeznejsi cesta vede pres zminene nakladatelske lektory a redaktory. Vyplati se, kdyz rukopis rozmnozite a poslete zaroven nekolika nakladatelstvi, abyste zvysili pravdepodobnost, ze nekoho zaujme...
2. ... styk autora s nakladatelstvim vetsinou zajisti literarni agent...
3. Treti zpusob je nejjednodussi, ale zautoci na vasi kapsu. Vydejte si svuj rukopis vlastnim nakladem. Spojte se s sikovnym pocitacovym a vytvarnym expertem, vyzvete znameho podnikatele, aby vam - jako sponzor - prispel na vydani (s tim, ze v knize uverejnite jeho logo ci reklamu na jeho vyrobky); hotovou knihu rozdejte vlivnym znamym..."
Vydat knihu je pomerne slozita a draha zalezitost a vyplati se, kdyz si nechate poradit od zkusenych odborniku - nakladatelu, abyste se vyvarovali zbytecnych chyb.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2009 17:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu