J. V. Pohl, novotvary
Text dotazu
Ráda bych znala odpověď na otázku - Znakem barokní češtiny jsou návrhy na nahrazení určitých slov českými ekvivalenty. Co znamenájí slova myslivíra ,stehnonožka ? Děkuji předem za kladné vyřízení.
Odpověď
Dobrý den,
novotvary, které uvádíte, jsou dílem Jana Václava Pohla (asi 1720-1790).
Slovo stehnonožka mělo znamenat šunka, slovo mislivíř označovalo podle Pohla studenta.
Více najdete v knize Petra Hory-Hořejše, Toulky českou minulostí, Šestý díl,
Praha: Baronet, Via Facti, 1997, s. 42.
O J. V. Pohlovi pak např. ve Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_V%C3%A1clav_Pohl.
Slovník, který byl součástí Pohlovy Gramatiky (podle prvního vydání z r.
1756), najdete zde: http://vokabular.ujc.cas.cz/zdroj.aspx - a s polu s ním další zajímavé slovníky staré a starší češtiny.
Otázkou ovšem je, nakolik řadit tyto projevy do baroka - jedná se o druhou polovinu 18. století, a Pohl do jisté míry předznamenává podobné úsilí obrozenců (třebaže kultivovanější).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu