Ivan Matoušek
Text dotazu
Dobrý večer, chtěla bych poprosit o jakékoli informace týkající se života a tvorby Ivana Matouška (28. 7. 1948 narozen v Praze). Vím, že žádná monografie o něm dosud nevyšla, ale spíš bych chtěla vědět, jestli jde zjistit, do jakých časopisů a novin přispíval (články, rozhovory apod.). Píšu o něm bakalářskou práci, o jeho životě a zřejmě budu rozebírat jeho dvě stěžejní postmoderní díla Ego a Spas. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, základní životopisné a ucelené bibliografické informace nabízí heslo "Ivan Matoušek" ve Slovníku českých spisovatelů od roku 1945. Druhý díl slovníku, jenž heslo obsahuje, vyšel v tištěné podobě v roce 1998 (Slovník českých spisovatelů od roku 1945. 2.díl. M-Ž. 1.vyd. Praha : Brána : Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, 1998. ISBN 80-7243-014-9 (Brána : díl 2.). V současné době Ústav pro českou literaturu AV ČR zprovoznil i elektronickou verzi slovníku. Informace o spisovateli tedy můžete nalézt i na internetové stránce:
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=807&hl=Ivan+Matou%C5%A1+ . Medailon spisovatele přináší i Portál české literatury:
www.czlit.cz/main.php?pageid=34&author_id=126 .
Kromě slovníku můžete využít databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR:
http://www.ucl.cas.cz/katalog.html (Bibliografie české literární vědy od roku 1961, aj.).
Citace některých článků publikovaných po roce 1991 je možné dohledat ve výběrové článkové databázi Články v českých novinách, časopisech a
sbornících: http://sigma.nkp.cz/cze/anl .
Mezi časopisy, ve kterých Ivan Matoušek publikoval, patří LITERÁRNÍ REVUE (časopis dostupný v NK ČR: Online katalog: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) INICIÁLY(taktéž dostupné v NK ČR), PROSTOR (dostupný v NK ČR), LISTY (přístup k elektronické podobě na: http://archiv.ucl.cas.cz/), TVAR (přístupný na stránkách ÚČL AV: http://archiv.ucl.cas.cz/, stránky Tvaru: http://www.itvar.cz/ ) LIDOVÉ NOVINY (dostupné v NK ČR, plné texty po roce 1996 jsou dostupné i přes databázi Anopress - licencovaná databáze, přístupná v Referenčním centru NK ČR), REVOLVER REVUE (přehled článků na stránkách Revolver revue: http://www.revolverrevue.cz/ivan-matousek , periodikum dostupné v NK ČR), SOUVISLOSTI (Souvislosti: http://www.souvislosti.cz/: Úplná bibliografie 1991-2001 - plný text článku dostupný na výše zmíněných stránkách).
Články a recenze na internetu:
http://www.aluze.cz/2001_01/matousek.php
http://recenze.kotrla.com/r058.php
http://www.sweb.cz/bozenaspravcova/text_matousek.html
V případě potřeby se můžete obrátit na Ústav pro českou literaturu AV ČR:
http://www.ucl.cas.cz/sluzby.html. Ústav se svou činností specializuje na českou literaturu, může Vám tedy poskytnout nejucelenější informace k problematice biografických a bibliografických údajů k osobě spisovatele Ivana Matouška.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 08:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu