informační a knihovní systém
Text dotazu
Potrebovala by som podrobnú definíciu týchto dvoch termínov ale z oblasti knižnično-informačných štúdii
Odpověď
Dobrý den,
podrobné definice vámi požadovaných termínů naleznete v databázi KTD - České terminologické databázi knihovnictví a informační vědy (TDKIV). Databáze je volně dostupná z internetové adresy http://sigma.nkp.cz/F/
Informační systém: V nejširším slova smyslu systém, jehož vazby se definují jako potenciální informace (fyzikální, biologické, sociální) a prvky jako místa transformace těchto informací. Soubor těchto prvků spolu s jejich vlastnostmi tvoří celek, který plní informačně-komunikační úlohu. V užším slova smyslu jde o systémy umožňující shromažďování, zpracování, a transformaci informací a jejich zprostředkování uživateli nezávisle na jejich časovém a prostorovém rozptylu.
[KRIŠTOFIČOVÁ-1999:CD]
[STRAKA-1990:87-88]
Knihovní systém: 1. Abstraktní model jedné knihovny nebo skupiny knihoven, v němž prvky představují jednotlivé části (místa) knihovny, kde se realizují knihovnické a informační činnosti a služby, a vazbami mezi prvky jsou vztahy mezi těmito částmi (místy). - 2. Označení pro knihovnu, její část nebo pro skupinu knihoven, mající společný cíl nebo více cílů - shromažďovat, zpracovávat a uchovávat knihovní dokumenty a informace s cílem poskytovat knihovnické a informační služby.
[KATUŠČÁK,MATTHAEIDESOVÁ,NOVÁKOVÁ-1998:195-198]
[SMETÁČEK-1985:93-94]
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2008 16:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu