informace o rodu Doníni
Text dotazu
Dobrý den, moje prababička se jmenovala Kristina Doníni.Byla údajně potomkem italského
šlechtického rodu Donini. Bohužel jsem o nich nenašel žádné informace. Jen o
rodu z Donína který pochází ze Saska. Chtěl jsem se zeptat jestli existuje
záznam o rodu Donini v čechách. Mám jen křestní list mé maminky kde je
uvedeno jméno mé prababičky. Pokud existuje nějaký záznam prosím jestli bych
mohl dostat bližší informace. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme některé knihy, které přibližují šlechtické rody žijící na českém území. Bohužel rod Donini zde nebyl uveden.
Knihy ovšem evidují převážně větší rody, které na českém území žily po delší časové období nebo jsou českého původu. Je možné, že se Vaše babička do Čech pouze přivdala nebo zde rod Donini nežil dlouho, popřípadě pouze na malém území. Statistika ministerstva vnitra ČR uvádí, že ke dni 9.5.2007 žilo v ČR
8 mužů a 5 žen s příjmením Donini. Možná se bude jednat o příbuzné Vaší babičky.
Doporučujeme Vám obrátit se na Heraldickou společnost v Praze: http://www.heraldicka-spol.net/ či na Českou genealogickou a heraldickou společnost v Praze: http://www.genealogie.cz/ . Zde by Vám mohli poskytnout informace, zda rod Donini na českém území opravdu žil.
Další pátrání bude již nejspíše podobné genealogickému sestavování rodokmenu, tedy dohledávání písemností na matrikách a v archivech. O sestavování rodokmenu a genealogii obecně jsme již zodpovídali řadu dotazů, odpovědi na ně si můžete přečíst v archivu služby Ptejte se knihovny: http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv (Rodokmen).
Některé prostudované knihy:
* MAŠEK, Petr. Modrá krev : minulost a přítomnost 445 šlechtických rodů v českých zemích. 3., upr. vyd. Praha : Mladá fronta, 2003. ISBN 80-204-1049-X
* BUBEN, Milan. Almanach českých šlechtických a rytířských rodů. Brandýs nad Labem : Martin, 2005. ISBN 80-85955-30-X (sv. 1 : váz.)
* HALADA, Jan Lexikon české šlechty : Erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti. [Díl 1, 2,3]. 1. vyd. Praha : Akropolis, 1992, 1993,1994 Statistiky ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/sprava/informat/cetnost/index.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2008 13:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu