Hustota látek
Text dotazu
Dobrý den, nemůžu nikde vyhledat, kde se obecně
používá hustota látek?
Odpověď
Dobrý den,
hustota je jednou ze základních fyzikálních vlastností látek. Umožňuje rozlišovat různé materiály, identifikovat čisté látky, resp. určit jejich znečištění.
Např. malou hustotu oproti jiným kovům má hliník, proto se dříve používal při výrobě letadel a různých jiných předmětů, které měly mít malou hmotnost.
Hustotu kapalin určujeme pomocí hustoměru, což je jakýsi plovák se stupnicí, na které můžeme přímo odečítat hodnotu hustoty. Je-li kapalina velmi hustá, hustoměr plave blízko hladiny, protože stačí vytlačit jen malý objem kapaliny. Hustoměrem se např. zjišťuje tučnost mléka. Čím více tuku mléko obsahuje, tím je jeho hustota menší. Pomocí hustoměru také zjišťují technici v autoservisech stav nabití autobaterie. Protože se hustoměr do kapaliny v baterii nedá ponořit, odsaje se trochu do násosky, v níž plave malý hustoměr. Čím je hustota kapaliny (kyseliny) větší, tím více je autobaterie nabita.
Použité zdroje:
* Velká ilustrovaná encyklopedie: fyzika, chemie, biologie. Havlíčkův Brod:
Fragment, 2003. 384 S. ISBN 80-7200-810-2.
* Fyzika I: úvod do fyziky pro ZŠ a víceletá gymnázia : látka a těleso, veličiny a jejich měření. 1. díl. Olomouc: Prodos, 2005. 64 s. ISBN 80-7230-148-9.
* Malá encyklopédia chémie. Bratislava: Obzor, 1981. 816 s.
* TESAŘ, Jiří; JÁCHIM, František. Fyzika 1 pro základní školu: fyzikální veličiny a jejich měření. Praha: SPN - Pedagogické nakladatelství, 2007. 72 s. ISBN 978-80-7235-347-7.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 16:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu