Historie zaniklé obce Nová Báň
Text dotazu
Dobrý den, jaké je historie obce Nová Báň v oblasti Žehuně. Kdy a proč zanikla?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, jak jsme předpokládali, informací o zaniklé obci Nová Báň není mnoho.
Nejucelenějším zdrojem je pravděpodobně přehled historie zpracovaný z hradčanské kroniky - viz: https://hradcany-obec.cz/default/default/1349_historie.
Původ vsi Nová Báň je spojen s rozprodáváním panských polností (započatý tzv. raabizací). Obec Nová Báň byla založena o něco později než obec Hradčany (zal. 1777). Níže uvedený internetový zdroj uvádí rok 1822. Ves zbudovali dělníci Chlumeckého panství. Formálně příslušela Nová Báň k obci Žehuň. Dle výše uvedeného zdroje zanikla  sloučením se vsí Hradčany výnosem ministerstva vnitra ze dne 20. 7. 1949.
Před vznikem Nové Báně je v historických dokumentech zmiňována osada Báň a Báňské panství. Historie tohoto panství je taktéž popsána v již zmíněném dokumentu obce Hradčany.
K dalšímu pátrání můžete využít následující archivní sbírky:
* http://www.genea.cz/index.php?id=58&did=200010
* http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/VysledkyHLEDANI.aspx?stranka=1
Projité zdroje:
* Středočeský kraj : města a obce Středočeského kraje : tradice, historie, památky, turistika, současnost. Rožnov pod Radhoštěm : Proxima Bohemia, [2009]. ISBN 978-80-904275-1-8 (váz.)
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 8. díl V-Ž. 1. vyd. Praha : Libri, 2011. ISBN 978-80-7277-410-4 (váz.)
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 4. díl Ml-Pan. 1. vyd. Praha : Libri, 2000. ISBN 80-85983-16-8.
* Zeměpisný lexikon ČR : Obce a sídla (N-Ž). 1. vyd. Praha : Academia, 1991. ISBN 80-200-0317-7.
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (3.díl)
* SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický království českého. 2. vyd. Praha : Argo, 1998. ISBN 80-7203-099-X.
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* BLAŽKOVÁ, Kateřina; LOMECKÁ, Jana; NESTUPNÝ, Zdeněk. Po stopách zaniklých sídel. Rakovník : Muzeum T. G. M. Rakovník, 2008. ISBN 978-80-85081-25-1.
* VAŘEKA, Pavel; ROŽMBERSKÝ, Petr a kol. Středověká krajina na střední Úslavě I. 1. vyd. Plzeň : Katedra archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni, 2009. ISBN 978-80-97170-04-5.
* Zaniklé obce po roce 1945. Klášterec nad Ohří : Pavel Beran, [2005?]: http://www.zanikleobce.cz/
Internetové stránky:
* http://cestyapamatky.cz/kolinsko/bane-zanikla-ves/pansky-dvur
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 07:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu