Historie Vlkova (okr. České Budějovice)
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz ohledně historie Vlkova mezi obcemi Drahotěšice a Ševětín na Českobudějovicku. Dočetl jsem se, že první písemné doklady o Vlkově jsou z roku 1443 a zní takto: Bratři z wlkova jdúc ze šewětína. Mohli byste mi prosím najít celý písemný doklad a nebo cokoliv jiného ohledně této vesnice(mapy, orazy, jiné písemné záznamy...) v patnáctém století?
Odpověď
Dobry den, text, ktery jste ve svem dotazu nastinil,  je nejspis z:
Zdroj: PALACKY, Frantisek. Archiv cesky cili stare pisemne pamatky ceske i morawske. Z  archivuw domacich i cizich. Praha: Kronberg a Riwnac, 1846. Dil 4. S. 399:
"A.XIX. Dopisy a zapisy panu z Lobkowic, r.1443.
2.
Jan z Lobkowic a na Hluboke Oldrichovwi z Rosenberka zaluje na Pesika aurednika jeho z pychu.
B.m. 1443, 30 Jul. (Kop. Rajhrad.)
Urozenemu panu, p. Oldrichovi z Rosenberka.
Sluzba ma napred WMti, urozeny pane! Tajno WMti nebud, ze suá na mne wznesli lide moji, jmenem Michal a Mikulas bratrie z Wlkowa, kterak su se w Sewetinne potykali reci s clowekem wasim, s Wachu recenym, jduc ze Sewetina; a Pesik wzal jest proto lidi me do Trebone a je wezi, mne na ne nizadny nikdy nezalowaw. I prosimt WMti, ractez jemu prikazati, at mi takowych pychow necini, (neb ,i jest jiz to druhe ucinil,) a lide moji at propusteni jsu. A budulit komu co powinowati, a mne na ne zalowano bude, hotow jsem prawdy dosti udati k swym lidem. Dat. feria tertia post S. Jacobi.
Jan z Lobkowic
sedenim na Hluboke."
Dalsim zdrojem informaci:
"4. VLKOV (v.v.), ves mezi lesy (m.o. Dobrejovice) 9 km sv. od Hluboke n.
Vlt.: 1443 bratrie z Wlkowa jduc ze Sewetina, AČ. 4/399; 1562 zamku aneb hradu Hluboke..ves..Wlkuow, Mydlowary, DZ. 87 G 7; 1601 zamek anebo hrad Hlubokau..vesHrdiegcze, Wlkow, Poniessicze, DZ. 142 Q 16'.
... Jm. Vlkov =  Vlkuv, t. dvur. [ V. Vlcice!]."
Zdroj: PROFOUS, Antonin; SVOBODA, Jan. Mistni jmena v Cechach  jejich vznik, puvodni vyznam a zmeny. Praha: Nakladatelstvi Ceskoslovenske akademi ved, 1957. Dil 4. S. 581-582.
Vysvetlivky: AC archiv cesky
DZ desky zemske vetsi
t. totiz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlkov_(okres_%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice)
Doporucujeme obratit se i na   Statni oblastni archiv v Treboni
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=urad&kod=15068 a dale na archivy podrizene, viz nize v odkazu v prolinku (Ceske Budejovice, prip.
Cesky krumlov apod.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu