Historie Ústí n. Labem
Text dotazu
Vznik a historie města Ustí nad Labem-dík
Odpověď
Dobrý den,
osídlení oblasti dnešního města Ústí nad Labem je velmi staré. Již více než před 20 000 lety žili v údolí řeky Bíliny na Ústecku lidé. V 9-10.století vznikla při ústí řeky Bíliny do Labe kupecká osada, která dostala název podle geografické polohy (ústí). Nejstarší písemná zmínka o sídlišti zvaném "Nausty super Albiam" pochází z roku 993. Jako královské město je Ústí nad Labem poprvé zmíněno za panovníka Václava I. počátkem roku 1249.
Podrobnější historii vzniku města Ústí nad Labem a jeho pozdější dějiny naleznete například v publikacích:
* Dějiny města Ústí nad Labem / zpracoval kolektiv autorů za redakce Kristiny Kaiserové a Vladimíra Kaisera. Ústí nad Labem : Město, 1995.ISBN 80-239-3245-4
* ŠPAČEK, Petr. Pohled do historie. Královské svobodné město Ústí nad Labem = Ein Rückblick in die Geschichte. Königliche freie Stadt Aussig a.E. 1.
vyd. Ústí nad Labem : Foto-Grafika-OHV, 2000. ISBN 80-238-7350-4
* HOUFEK, Václav. Putujeme historií Ústecka = Ein Streifzug durch die Geschichte von Aussig. Ústí nad Labem : Statutární město Ústí nad Labem, 2005. ISBN 80-7316-227-X (brož.)
* BOBKOVÁ, Lenka, Středověké Ústí nad Labem ve světle královských listin. Ústí nad Labem : MIM, 1999. ISBN 80-238-3880-6
* PROVAZNÍK, Vladimír. Ústí, město nad Labem. 1. vyd. Ústí nad Labem : Severočeské nakladatelství, 1983
Další knihy můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ,
České národní bibliografii: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb ,
popřípadě v Souborném katalogu ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc .
Zdroje:
AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1.vyd. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.); 80-901534-1-0 (Arbor : váz.) Bahlcke, Joachim, 1963- Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. 1.vyd. Praha : Argo, 2001.ISBN 80-7203-402-2 (váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.03.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu