Historie Opočnice
Text dotazu
Dobrý den,
jakou histroii má vesnice Opočnice, kdy je o nim 1. zmínka?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
první zmínka o Woppocznici pochází z roku 1223. Tehdy Sezima z Kostomlat daroval ves vilémovskému klášteru. Existuje ale ještě jiný zápis, který uvádí, že opat vilémovského kláštera Heřman získal Woppocznici s tvrzí Bolice už v roce 1219 za panování krále Přemysla Otakara I. Roku 1288 (tedy za vlády krále Václava II.) už se ves uvádí jako pustá. Historickou dominantou je kostel sv. Cyrila a Metoděje, jenž byl postaven v pseudorenesančním slohu stavitelem Proftem v roce 1900. V kostele je barokní oltář z 18. století s obrazem sv. Aloise od Ignáce Raaba. Školní budova zde byla postavena roku 1890 a po první světové válce zde byl založen uprostřed obce park, v němž je umístěn pomník Svaté Trojice z roku 1854 a pomník padlých v 1. a 2. svět. válce. Mezi obcemi Opočnice a Vrbice se rozprostírá jižně exponovaná stráň Vinný vrch, která byla 29. prosince 1972 vyhlášena jako přírodní památka. Další informace o historii obce Opočnice naleznete po otevření těchto odkazů:
http://www.ouopocnice.cz/
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Opo%C4%8Dnice
Zdroje:
* Středočeský kraj : města a obce Středočeského kraje : tradice, historie, památky, turistika, současnost. Rožnov pod Radhoštěm : Proxima Bohemia, [2009]. ISBN 978-80-904275-1-8 (váz.)
Projité zdroje:
*NOVÁKOVÁ, Božena. (ed.) Zeměpisný lexikon ČR. Obce a sídla : stav k polovině 80. let. 1. vyd. Praha : Academia, 1991. ISBN 80-200-0316-9 (sv. 1 : váz.)
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách a na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN  80-85983-16-8 (díl 4 : váz.)
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (díl 3)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Opo%C4%8Dnice
https://mesta.obce.cz/zsu/vyhledat-11192.htm
* Oficiální stránky Obecního úřadu Opočnice: http://www.ouopocnice.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2012 10:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu