historie Frenštátu
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit něco o historii Frenštátu pod Radhoštěm. Zatím jsem neměla žádné štěstí, v katalogu jsme nemohla nic vyhledat. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z níže uvedených publikací Vám uvádíme výtah toho nejdůležitějšího z historie města. Frenštát byl založen někdy kolem roku 1300 patrně některým z příslušníků rodu Hückeswagenů (Jindřich z Příbora?) jako tržní středisko šostýnského panství, ovšem písemně je doloženo až v roce 1382. Pojmenováno bylo podle lokátora Franka z Choryně. V 16. století zažilo město rozvoj v oblasti těžby železné rudy, obchodu a druhé kolonizační vlny. Během třicetileté války a v letech 1661, 1680 a 1945 byl Frenštát zničen. Od 18. stoletá se tu vyrábělo sukno, rozvoj průmyslu dále pokračoval výrobou nábytku a elektrotechnickým průmyslem. Mezi významné budovy patří radnice, která byla po zboření z roku 1889 nově postavena ve stylu italské renesance. Nachází se tu dva kostely- sv. Martina a sv. Jana Křtitele -původně hřbitovní. Na náměstí byl roku 1692 postaven Mariánský sloup.
Informace čerpány z publikací:
KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha : Libri, 1996- . -- sv. : il., plány, erby ; 28 cm
BAHLCKE, Joachim ; EBERHARD, Winfried ; POLÍVKA, Miloslav. Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. /[z německého originálu přeložili Jan Dobeš ... et al.] .Praha : Argo, 2001. 811 s. : mapy, plány, geneal. tabulky ; 22 cm
HOSÁK, Ladislav. Historický místopis země Moravskoslezské. Praha : Academia, 2004. 1144 s. ; 24 cm
V NK ČR jsou dostupné také další publikaci, ze kterých můžete získat informace o historii města:
STRNADEL, Bohumír. Nejstarší kronika města Frenštátu pod Radhoštěm . Ostrava : Nakl. kraj. n. výb., 1950. 52 s. -dostupné přes naskenované katalogy-KATIF-viz. http://katif.nkp.cz/
Vlastivědný sborník okresu Nový Jičín : 600 let Frenštátu pod Radhoštěm. Sv. 28 (1982) / Okresní vlastivědné muzeum v Novém Jičíně. Nový Jičín : Okr. vlastivědné muzeum, [1981]. 94 s. : fot., tb. -dostupný viz. KATIF
Frenštátský zpravodaj : měsíční informační zpravodaj. -- Frenštát pod Radhoštěm : Městský úřad, [200-]-. -- sv. ; 30 cm
Hlasy muzea a archivu ve Frenštátě pod Radhoštěm : Vlastivědný časopis Frenštátska. Frenštát pod Radhoštěm : Muzejní a vlastivědná společnost, 1992-2000. 17 sv.
Hlasy muzea ve Frenštátě pod Radhoštěm : vlastivědný časopis Frenštátska. Frenštát pod Radhoštěm : Muzejní a vlastivědná společnost, 2001-. sv.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu