Gavrilo Princip
Text dotazu
Dobrý den, na serveru Wikipedia jsem u Gavrila Principa, atentátníka nástupce RU trůnu Františka Ferdinanda d'Este, nalezl tento text: "Princip nebyl členem skupiny Černá ruka, jak se často uvádí, ale skupiny s názvem Mladá Bosna."
Chtěl bych se zeptat, zda-li je to skutečně pravda, případně k tomu dohledat nějaký zdroj. Popravdě jsem o skupině Mladá Bosna nikdy ani neslyšel.
Navíc jsem zaslechl o vyšetřování některých atentátníků z podezření, že byli spolčeni se zednářskou lóží. Chtěl bych se tedy dozvědět něco i o tomto.
Předem Vám děkuji za čas, který mému problému věnujete.
Odpověď
Dobrý den,
v současné době je knihovna od 27.7. do 9.8.2009 uzavřena. Z tohoto důvodu nedochází k expedici knih ze skladišť NK ČR. K dohledání informací o skupině Mladá Bosna tak máme pouze omezené množství informačních zdrojů.
Heslo "Mladá Bosna" v Malé československé encyklopedii přibližuje revoluční organizaci následovně:
"Mladá Bosna - rev. organizace jihoslovanské mládeže v Bosně a Hercegovině v posledních letech před 1.svět. válkou, bojující proti rak.-uh. útlaku a za sjednocení Jihoslovanů. Neměla pevnou organizaci, skládala se z ilegálních spikleneckých kroužků a skupin; používala metody individuálního teroru. Její členové spáchali 1910 atentát na rak.-uh. zemského guvernéra v Bosně a Hercegovině gen. Verešanina, 1912 na charv. bána S. Cuvaje a 1914 na rak.-uh. následníka trůnu Františka Ferdinanda D'Este."
O organizaci Černá ruka se zde píše:
""černá ruka"-Sjednocení nebo smrt - [srbský] tajná nacionalistická organizace 1911-16, vedená D. Dimitrijevićem - Apisem. Její jádro tvořili mladí důstojníci [srbský] armády. Cílem organizace bylo sjednocení [jižní] Slovanů v jednom státě pod hegemonií Srbska. Měla silný vliv na [zahraničí, zahraniční] a [vojenství, vojenský] politiku [srbský] království; podílela se na přípravách sarajevského atentátu. 1916 zlikvidována Alexandrem I.
Karadjordjevićem."
Zdroj: Malá československá encyklopedie (licencovaná databáze COTOJE)
Informaci, že Gavrilo Princip náležel ke skupině Mladá Bosna potvrzuje encyklopedie Universum ( Universum : všeobecná encyklopedie. 1.vyd. Praha :
Odeon, 2000-2001).
Jiné zdroje, například encyklopedie Britanica, ovšem uvádějí v souvislosti s atentátem na Františka Ferdinanda D'Este a atentátníkem G.Principem organizaci Černá ruka.
(http://www.britannica.com/EBchecked/topic/476793/Gavrilo-Princip).
Obě radikální skupiny vznikly před I.světovou válkou a vzájemně spolupracovaly. Více informací pravděpodobně naleznete v následujících publikacích, do nichž, z výše uvedených důvodů, nemůžeme nahlédnout:
* NOVÝ, Karel. Sarajevský atentát. 8. vyd., v Čs. spis. 5. vyd., v Čtenářském souboru 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1980.
* KAFKA, František. Smrt následníka [Františka Ferdinanda d'Este]. Praha :
Magnet, 1971.
* SMITH, David James. One morning in Sarajevo : 28 June 1914. 1st pub. in Great Britain. London : Weidenfeld & Nicolson, c2008. ISBN 978-0-297-85144-8.
* Mezinárodní terorismus - nový nebo starý fenomén? ; Devadesát let od sarajevského atentátu : sborník textů / Petr Robejšek ... [et al.] ; Marek Loužek (ed.). 1.vyd. Praha : CEP - Centrum pro ekonomiku a politiku, 2004.
ISBN 80-86547-33-7.
* POLEDNE, Aleš V.  Největší teroristické akce moderní doby : - od Sarajeva k 11. září. 1. vyd. [Praha] : Levné knihy KMa, 2002. ISBN 80-7309-094-5.
* AICHLBURG, Wladimir. Sarajevo : 28. Juni 1914 : Das Atentat auf Erzherzog Franz Ferdinand von Österreich-Este in Bilddokumenten. Wien : Orac, 1984.
ISBN 3-85368-954-X.
(viz: Online katalog Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 15:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu