Frenštát pod Radhoštěm.
Text dotazu
Dobrý den,
pocházím z města Frenštát pod Radhoštěm. Jak je správný tvar ovybatelského
názvu? Jedna učitelka tvrdí, že Frenštáčan, druhá uznává pouze Frenštátčana.
Která ma pravdu?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo najít výklad, který by se jednoznačně přikláněl k jednomu z uvedených pojmenování obyvatel Frenštátu pod Radhoštěm. Procházeli jsme jak jazykové příručky, tak publikace o českých městech (vzhledem k jazykové stránce původu jejich jména apod.).
Po tomto neúspěšném pátrání jsme využili i hledání volně na internetu a zde se můžete setkat jak s pojmenováním Frenštáčan, tak i Frenštátčan. Dokonce i v periodickém zpravodaji města "Frenštátský zpravodaj" můžeme najít obě varianty (výsledky vyhledávání se Vám zobrazí po zadání Frenštátčan, Frenštáčan do pole vyhledávání na webových stránkách města, http://www.mufrenstat.cz/ ).
Častěji se však setkáváme s pojmenováním Frenštátčan, to lze najít např. i v časopise Naše řeč, viz článek na WWW: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=497 . Na tento tvar by poukazovala i podoba přídavného jména frenštátský, tedy logicky by se nabízelo Frenštátčan.
S dotazem se, prosím, obraťte na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám odborníci na český jazyk jistě podají uspokojivou odpověď.
Adresu poradny naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Procházeli jsme následující publikace:
Pravidla českého pravopisu : s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. [zpracoval Zdeněk Hlavsa ... et al.]. Vyd. 1. (s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR). Praha : Academia, 1998. 391 s. ISBN 80-200-0475-0.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. 9 sv
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. 4. vyd., ve Slovan. nakl. 1.
přeprac. a dopln. vyd.. Praha : Slovanské nakladatelství, 1952.
KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd.. Praha : Libri, 1996-. sv. ISBN 80-85983-12-5 (soubor : váz.).
PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR http://prirucka.ujc.cas.cz/
Český národní korpus http://ucnk.ff.cuni.cz/
Vokabulář webový http://vokabular.ujc.cas.cz/
Přeji Vám mnoho úspěchů při dalším pátrání.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2011 13:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu