fonetika
Text dotazu
Dobrý den,
jsem studentkou českého jazyka. Dostala jsem za úkol napsat esej na odborné
téma. (z fonetiky). Vybrala jsem si HLÁSKU H A JEJÍ ODLIŠNOSTI VE VÝSLOVNOSTI
U CIZINCŮ a druhé téma HYGIENA A PORUCHY HLASU. Nevím do jaké literatury se
mám kouknout a jestli vůbec tuto problematiku někde najdu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledávání vhodné literatury můžete využít např. Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nebo všeobecnou článkovou bibliografii ANL (http://alpeh.nkp.cz/cze/anl - v letech 1991-2010 vznikala tato databáze na základě kooperace českých knihoven, které svými záznamy do báze ANL přispívaly, od roku 2011 obsahuje báze ANL záznamy pouze části knihoven.
Na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR dále naleznete specializovanou Bibliografii české lingvistiky (http://bibliografie.ujc.cas.cz/ ), v níž můžete hledat podle rejstříku klíčových slov (např. výslovnost, fonetika) nebo tematického rejstříku.
K výslovnosti češtiny u cizinců jsme bohužel mnoho literatury nenalezli:
* BENDL, Stanislav. Jazyková příprava zahraničních studentů pro praxi a nezbytnost posílení úlohy audioorálního kursu. In: Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas paedagogica. Philologica /Sv./ 7. Český jazyk a literatura /Sv./ 8. Praha: Stát. pedag. nakl., 1989, s. 81-89. Tento záznam jsme nalezli v článkové databázi Národního pedagogického muzea a knihovny Komenského (https://www.npmk.cz/).
* PALKOVÁ, Zdena. Základní kurz české výslovnosti : pro cizince. Praha: SPN, 1989. 91 s.
* PALKOVÁ, Zdena. Cvičení český výslovnosti pro cizince. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1980. 84 s.
* HRDLIČKA, Milan. Cizí jazyk čeština. Praha: ISV, 2002. 150 s. ISBN 80-85866-98-6.
Z obecné literatury o výslovnosti můžete využít např. publikace:
* SVOBODOVÁ, Diana. Psaná a mluvená podoba současné češtiny. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2009. 74 s. ISBN 978-80-7368-658-1.
* HŮRKOVÁ-NOVOTNÁ, Jiřina. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. 74 s. ISBN 80-85827-93-X.
* PALKOVÁ, Zdena. Charakteristické rysy zvukové stavby češtiny. In: Přednášky z 49. běhu Letní školy slovanských studií. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2006. s. 22-34. ISBN 80-86642-44-5.
* POKORNÁ, Jaroslava; VRÁNOVÁ, Milena. Přehled české výslovnosti : logopedická a ortoepická cvičení pro dospělé. Praha : Portál, 2007. 925 s. ISBN 978-80-7367-169-3.
* HÁLA, Bohuslav. Fonetické obrazy hlásek českých, slovenských, francouzských, německých, ruských, polských, anglických, maďarských a španělských spolu se srovnávacím popisem výslovnosti. Praha: SPN, 1960. 43 s.
Více literatury se věnuje poruchám hlasu a hlasové hygieně, v bázi NKC jsme nalezli např. následující publikace:
* DRŠATA, Jakub. Foniatrie - hlas. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 2011. 321 s. ISBN 978-80-7311-116-8.
* KUČERA, Martin. Praktický kurz hlasové rehabiliace a reedukace. Opočno: M. Kučera, 2010. 57 l.
* MIŠUN, Vojtěch. Tajemství lidského hlasu. V Brně: VUTIUM, 2010. 391 s. ISBN 978-80-214-3499-8.
* LEJSKA, Mojmír. Poruchy verbální komunikace a foniatrie. Brno: Paido, 2003. 156 s.
* MARUŠA, Silvestr. Poruchy hlasu a hlasová hygiena. Bratislava : Slov. úst. zdravot. hygieny, 1964. 45 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu