eufemismus
Text dotazu
Dobrý večer, prosím Vás, kde bych našla nějaké
podrobnější informace o eufemismech? Existuje nějaká práce o současném stavu
používání a využívání eufemismů v českém, anglickém a ruském jazyce?
Odpověď
Dobrý den,
některé práce o eufemismech v ruském jazyce jsou dostupné ve Slovanské knihovně, která sídlí v Národní knihovně ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Slovanska_knihovna&submenu2=83 ), níže uvedené záznamy naleznete v katalogu knihovny (http://aleph.nkp.cz/cze/slk), ze kterého je možné ihned zadat požadavek na výpůjčku (prostřednictvím ikony Exempláře), pokud jste registrovanou uživatelkou Slovanské knihovny.
SENIČKINA, Jelena Pavlovna. Evfemizmy russkogo jazyka: speckurs : učebnoje posobije. Moskva: Vysšaja škola, 2006.148 s. ; 21 cm. ISBN 5-06-005395-4.
* ruština * eufemismy * učebnice vysokých škol
MOSKVIN, Vasilij Pavlovič. Evfemizmy v leksičeskoj sisteme sovremennogo russkogo jazyka. Izdanije vtoroje. Moskva: LENAND, 2007. 260 s.; 22 cm. ISBN 978-5-9710-0137-9.
* ruština * eufemismy * tvoření slov * lexikologie * monografie
SACHNO, O. S. Frazovyje evfemizmy v russkom jazyke. Pjatigorsk: Pjatigorskij gosudarstvennyj lingvističeskij universitet, 2008. 152 s.; 22 cm. ISBN 978-5-89966-783-1.
* ruština * eufemismy * fráze * frazeologie * studie
KOVŠOVA, Marija L'vovna. Semantika i pragmatika jevfemizmov : kratikij tematičeskij slovar' sovremennych russkich jevfemizmov. Moskva: Gnozis, 2007. 318 s. ; 18 cm. ISBN 978-5-94244-015-2.
* ruština * eufemismy * sémantika * pragmatika * monografie
V Souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) jsme nalezli jednu publikaci týkající se eufemismů v angličtině, informace o dostupnosti tohoto dokumentu v konkrétních knihovnách jsou k dispozici přímo v záznamu v katalogu.
EENRIGHT, Dominique. In other words : [the meanings and memoirs of euphemisms]. London: Michael O'Mara Books Limited, 2005. 160 s.: il. ISBN 1-84317-144-9.
* angličtina * eufemismy
Dále bychom Vám doporučili také elektronickou Bibliografii české lingvistiky Ústavu pro jazyk český AV ČR, která pod heslem "eufemismy" nabízí další odborné studie a dokumenty - http://bibliografie.ujc.cas.cz/KLICSLOV/EU/K001968.HTM .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 10:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu