Etymologie slova šmírovat
Text dotazu
Dobrý den přeji, zajímal by mne původ slova "šmírovat". Je pravda, že pochází z hebrejského slova šámar (střežit)?
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
slovo šmírovat = (potají) pozorovat, sledovat někoho, pochází dle Českého etymologického slovníku od Rejzka, Jiřího (mimochodem jediného z uvedených českých etymologických slovníků, v kterém se toto heslo nachází), buď z německého argotu schmiere stehen = dávat pozor, hlídat; či z jidiš (židovský jazyk) schmire = hlídání, stráž; či hebrejského šmírah = též hlídání, stráž.
Zdroj:
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Projité zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* HOLUB, Josef.; KOPEČNÝ, František. Etymologický slovník jazyka českého. 3. přeprac. vyd. Praha : Státní nakladatelství učebnic, 1952.
* http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu