etymologie slova "řemeslo"
Text dotazu
Dobry den, jaky je puvod slova "remeslo"?
Odpověď
Dobry den, puvod slova "remeslo" neni prozatim zcela zrejmy. Etymologicky slovnik jazyka ceskeho predklada nasledujici mozne vysveteleni:
"Slovo nejasne, nikde jinde neni utvaru podobneho (leda jen lot. remesis - tesar). Jako nejistou prozatimni domnenku podavame toto: Remeslne prace si davni bojovnici vazili malo, dustojnym zamestnanim pro muze byl jen boj a lov, praci nechavali otrokum a zenam. Nicmene kovarstvi bylo ve vaznosti, zahy se objevili i tesari, hrnciri a jini. Mozno-li spojit ř. s korenem rem-, jenz znamenal v sanskrtu mir, klid, zalibu v necem, zabavu (rámate - odpociva, bavi se, oddava se lasce, rámati - uklidnuje, remá- m. rozkoš, potěšení, ráti- fem.klid, odpocinek, rozkos lasky), znamenalo by remeslo poklidne, mirove zamestnani umelecke a remeslne, v protikladu proti valecnemu."
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 16:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu