etymologie slova NEMOVITOST
Text dotazu
Dobrý den, prosím o vysvětlení původu slova \"nemovitost\". Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, ohledně původu slova nemovitost lze v níže uvedených jazykových publikacích nalézt následující informace:
Slov nemovitost se vztahuje k právnickým výrazům jako věc, která není movitá, pozemek nebo stavba trvalého charakteru, imobilie.
Etymologický původ sl. nemovistost jsme bohužel nikde nelalezli, uvádíme Vám však aspoň slovo movitý:
Movitý= pohybný, přenosný (o majetku a předmětech), mísí se slovem "mohovitý"= zámožný, bohatý.
S dotazem se můžete také obrátit na Jazykkovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, viz. www.ujc.cas.cz .
Použitá literatura:
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1
Slovník spisovného jazyka českého. Za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. 2., nezměněné vyd.. Praha : Academia, 1989. 8 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 10:59
rado píše:
Středa 09.10.2019 16:05
v čestine má slovo zjavne väzbu na anglické slovo move, hybať.
Petr Horký píše:
Čtvrtek 10.06.2021 23:28
Až do svých 40 let jsem nechápal podstatu slova nemovitost, evokuje to kapitána Nemo. Ale pak jsem v Anglii potkal Slováka, který mluvil něco o nějaké nehnuteľnosti. Když mi vysvětlil, že je to anglické property nebo též estate, pochopil jsem že nemovitost je český slovní bastard z českého ne a anglického move (možná to je z latiny), čili hýbat. Slovní bastardy nemám rád, toleruji jen nesmyslné slovo Vánoce, protože se již vžilo. Místo nemovitosti jsem si počeštil to slovenské slovo a na úřady píšu nehnutelnost. Byl bych rád, kdybychom se od Slováků poučili všichni a nemovitost nadobro zavrhli. Místo vánoc bych nevymýšlel něco jako Kristodny. Vánoce jsou původem pohanské, a český v Boha nevěřící člověk si je s Ježíšem Kristem nespojuje, pouze s nějakou vymyšlenou pohádkovou bytostí ježíšekem či po novu santou.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu