Etymologie slova HRA
Text dotazu
Dobrý den, píši diplomovou práci na téma Hra a stáří, zajímalo by mě jaký etymologický původ má slovo hra. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
o etymologii slova hra se nám podařilo zjistit toto:
hra -> staročesky jhra, praslovansky pak jƄgra. V srbochorvatštině znamená i tanec, proto je možné spojit toto slovo i s indickým ingati.
Pokud byste měla zájem o podrobnější odpověď, můžete se se svým dotazem také zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 18:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu