etymologie - Natálie Voříšková
Text dotazu
Dobrý den, prosím vás o vyjádření o původu jména -
Natálie Voříšková děkuji mockrát.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Voříšek bylo odvozeno od příjmení Vořech, které vzniklo ze slova obecného významu (v)ořech.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 1030 mužů a 1010 žen s příjmením Voříšek/Voříšková.
Křestní jméno Natálie je latinského původu (z lat. natalis) a vykládá se jako "rodný den, narozeniny" (dies natalis), "(narozená) v den Kristova narození, dítě Vánoc". Jeho obdobou je Noela, Noelie, vztahující se k mužské podobě Noel, která je téhož významu jako Natálie.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str.
214. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 457. ISBN 978-80-200- 1888-5.
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. Str. 574. ISBN 80-86367-35-5.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách Kde Jsme: https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2012 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu