etymologie: Mikulov, Boskovice, Žďár nad Sázavou
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ názvu měst: Mikulov, Boskovice a Žďár nad Sázavou. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď
Kniha Zemepisna jmena Ceskoslovenska uvadi nasledujici vyklad vzniku jmen Mikulova, Boskovic a Zdaru nad Sazavou:
Mikulov - v dokladech se sice jako prvni vyskytuje zapis Myculow (ve falzu z poc. 14. stol., datovanem k r. 1173), ale mnohem casteji se objevuje nazev nemecky - Nikolsburg "Nikoluv hrad", ktery byl pocesten na Nyklspurg, Nyklšpurk. Podoba Mikulov ustalena az v 19.stol. Je odvozena privlast. priponou -ov od osobniho jmena Mikul, tj. ceske varianty k nem. Nikol, Nikul, coz jsou domacke podoby k Nicolaus "Mikulas".
Boskovice - jmeno, ktere se poporve uvadi r. 1222 v zapisu de Bozcowiz "z Boskovic" je odvozeno priponou -ovice z osobniho jmena Bosek, to z pridavneho jmena Bosy. Znamena "ves lidi Boskovych".
Zdar nad Sazavou - vzniklo r. 1950 sloucenim obci Zdar-Mesto a Zdar-Zamek. Jmeno mesta Zdaru je poprve dolozeno r. 1234 v latinske podobe Sar (prid.jm. Sarensis). Cisterciarcky klaster, zal. r. 1252 na sev. okraji mesta, dostal lat. jmeno Fons S. Virginis Mariae "pramen svate Panny Marie". V klastere vznikala kol. r. 1300 znama Kronika zdarskeho klastera, napsana mnichem Jindrichem z Heimburku, jez je dulezitym pramenem k poznani historie osidleni cele tamni casti Ceskomoravske vrchoviny. Kolem klastera (zrusen 1874) se teprve v pozdnim stredoveku konstituovala obec Zdar, pozdeji podle zdejsiho zamku nazvana Zamek Zdar. Mistni jmeno Zdar se v zasade spravne vyklada ji ve zminene kronice ve versi 436-438: "Podobne take Žďár je slovanske jmeno, jez znaci sidliste nove; ac Saar ma v nemcine vyznam "rakos", prece jen jmeno Žďár je slovanske, nemecke neni. Vyznam "noveho sidliste" je druhotny. Puvodni byl "vypalene, vyžďářené misto". Mistni jmeno Žďár, zdrobnele Žďárek, Ždírek, Ždírec a Žďárná (tj. ves na vyžďářeném míste) jsou typicka pro vyse polozene oblasti Ceskomoravske vrchoviny a pro vrcholovou oblast Drahanske vrchoviny. Jsou ponekud mladsi nez jmena Zhoř, Zhořec, jejich areal je situovan v nizsich polohach a smerem vice na vychod.
LUTTERER, Ivan, MAJTAN, Milan, SRAMEK, Rudolf. Zemepisna jmena Ceskoslovenska : slovnik vybranych zemepisnych jmen s vykladem jejich puvodu a historickeho vyvoje. Praha : Mlada fronta, 1982. 373 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 12:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu