Etymologie jmen Václav, Jana
Text dotazu
Dobrý den.Prosim o rozbor jmen Václav Haubelt,Jana Oudesová
Odpověď
Dobrý den,
Václav je české jméno slovanského původu (pračesky Veceslav). Jména znamená "více slavný" (stejný význam má i jméno Boleslav). Toto jméno je známo i v ostatních slovasnkých jazycích - ve slovenštině, ruštině –
a ukrajinštině (Vjačeslav, Vaclav), polštině (Wacław), bulharštině (Venceslav, Venco), srbochorvatštině (Večeslav, Venceslav). Ojediněle se vyskytovalo i v ostatních jazycích: litevštině (Vaclovas), němčině (Wenzeslaus a – zkráceně, Wenzel), španělštině a italštině (Venceslao), francouzštině (Venceslas), maďarštině (Vencel) atd. V Čechách je stále velmi oblíbené - dle statistik MInisterstva vnitra ČR je to dvanácté nejčaStější jménov ČR.
Jméno Jana je hebrejského původu. Jedná se o ženskou variantu jména Jan, jehož význam je „bůh je milostivý“ (popřípadě "bohem daný, milostivý dar boží"). Toto jméno je velmi oblíbeno po celém světě a vyskytuje se v mnoha jazycích. Jeho variantou je z němčiny přejata Johana (staročesky Johanka). Dle statistik Ministerstva vnitra se jedná o druhé nejčastější ženské příjmení v ČR.
Příjmení Oudes, Oudesová vzniklo snad z domácké podoby jména Audomar, což byla vedlejší německá varianta osobního jména Otmar (ze slov "ot" - "majetek" a "már" - "slavný"). Dle statistik Ministertva vnitra ČR žije na území ČR
Příjmení Haubelt vzniklo pravděpodobně z gótského jména Hugibald. Dle statistik Ministerstva vnitra žije na území ČR 31 mužů a 31 žen s příjmením Haubelt / Haubeltová.
Zdroje:
Knappová, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010.
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
Beneš, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-240030.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu