Etymologie slova šance
Text dotazu
Prosím o vysvětlení slova ŠANCE a etymologii tohoto slova.
Odpověď
Dobrý den, slovo "šance" má dva významy:
1) naděje na úspěch, vyhlídka
2) dřívější způsob vojenského opevnění v podobě hradeb a zákopů.
Etymologie slova "šance" ve významu naděje pochází z francouzštiny. Konkrétně ze slova chance = naděje, původně šťastný vrh (kostek). Do češtiny se dostalo slovo ze starofrancouzštiny. Původně slovo pochází z latiny, odvozeno bylo od slova cadentia, cadere = padnutí, padnout.
Slovo "šance" ve významu hradba pochází z německého slova Schanze = výraz byl nejspíše užíván pro otep dříví, kterou se opevňovalo, jakýsi proutěný val, koš.
Použitá literatura:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967, [v tir. chybně] 1968.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997.
*  Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 2.vyd., opr. a dopl. Praha : Academia, 1994.
*  Příruční slovník jazyka českého. díl V. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN,1948-1951.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu