elixíry
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych se dozvěděl něco o elixírech
(mládí, věčného života atp.) vyráběných za dob alchymistů. Předem děkuji za
odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
přestože informace vztahující se k uvedenému tématu se mohou vyskytnout i na internetových stránkách (několik odkazů uvádíme níže), doporučili bychom Vám využít zejména tištěné publikace pojednávající o alchymii a její historii:
* JAHN, Jiljí Vratislav. Alchemie v Čechách / Napsal Jiljí V. Jahn; Dodatky připravil A. D. Trojský. -- Praha: Kawana, 1993 (S.l. : J. K.). -- 70 s.; 21 cm. -- (Jedenácté poznání)
* BURCKHARDT, Titus. Alchymie: tradiční věda o kosmu a duši. Praha: Malvern, 2003. 141 s. : il., faksim.; 21 cm. ISBN 80-86702-00-6.
* GEBELEIN, Helmut. Alchymie: magie hmoty. Praha: Volvox Globator, 1998. 399 s., [8] s. barev. obr. příl. : il. ; 21 cm. (Alef ; 21). ISBN 80-7207-210-2.
* KARPENKO, Vladimír. Alchymie, dcera omylu. Praha: Práce, 1988 (Gottwaldov : MTZ 31). 327 s. : obr., fot. ; 20 cm.
* LASENIC, Pierre de. Alchymie, její teorie a praxe. 2. vyd. Praha: Půdorys, 2007. 112 s. : il. ; 21 cm. ISBN 978-80-86018-26-3.
* BALL, Philip. Ďáblův doktor: Paracelsus a svět renesanční magie a vědy.
Praha: Academia, 2009. 487 s. : il., portréty, faksim. ; 21 cm. (Galileo ; sv. 26). ISBN 978-80-200-1676-8. Obsah:
http://toc.nkp.cz/NKC/200904/contents/nkc20091851883_1.pdf
* SCHREIBER, Hermann. Dějiny alchymie. Praha: Brána, 2009. 263 s. ; 22 cm. ISBN 978-80-7243-388-9.
* Lexikon alchymie a hermetických věd / editoři Claus Priesner, Karin Figala ; [z německého originálu ... přeložil Petr Babka]. Praha : Vyšehrad, 2006. 342, [23] s.: portréty, faksim. ; 25 cm. -- (Kulturní historie). ISBN 80-7021-815-0.
* MARSHALL, Peter H.,Magický kruh Rudolfa II. : alchymie, astrologie a magie v renesanční Praze. Praha : BB/art, 2008. 334 s. : il., portréty, mapy, geneal. tabulky ; 22 cm. ISBN 978-80-7381-238-6.
* ZACHAR, Otakar. O alchymii a českých alchymistech: dle staročeských pramenů a rukopisů alchymických / napsal Otakar Zachar; kresby od Mikuláše Aleše. V Praze: Ot. Zachar, [1911]. 293, 1 s. ; 16°.
* HAAGE, Bernhard Dietrich. Středověká alchymie: od Zósima k Paracelsovi. V Praze : Vyšehrad, 2001. 212 s., 59 obr. příl. : il., faksim. ; 22 cm. ISBN 80-7021-471-6.
* GARDINER, Philip; OSBORN, Gary. Hadí grál: pravda skrytá za svatým grálem, kamenem mudrců a elixírem života. Praha: Eminent, 2007. 285 s.: il.
(převážně barev.); 21 cm. ISBN 978-80-7281-303-2. Obsah:
http://toc.nkp.cz/NKC/200710/contents/nkc20071756559_1.pdf
Záznamy uvedených titulů naleznete v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), informace o možnostech výpůjčky v NK ČR pak pod ikonou Exempláře. Uživatelé, kteří jsou v NK ČR registrováni a mají platný čtenářský průkaz, mohou prostřednictvím katalogu ihned zadat požadavek na výpůjčku. Dostupnost dokumentů v dalších českých knihovnách lze ověřit například prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ), portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ), nebo souborného katalogu SKAT (pro městské knihovny, http://www.skat.cz).
Internetové zdroje:
* http://scienceworld.cz/lingvistika/prvni-zakaz-alchymie-a-puvod-elixiru-1607
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Alchymie
* http://hledani.gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2008120007
* http://www.esoterikweb.cz/clanky-nahled.php?id=2053
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2010 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu