Egon Hostovský
Text dotazu
Prosím Vás mám na Vás dotaz. Mám
zpracovat seminární práci na téma: Dvojí emigrace Egona Hostovského ( asi
tak 3 strany), mám doma i potřebnou literaturu (Papoušek - E. Hostovský,
Kautman - Polarita našeho věku v díle E. Hostovského a Šaldův zápisník 8),
ale nemůžu s tím hnout. Kdybyste mi s tím pomohli, byla bych moc ráda.
Odpověď
Dobrý den,
podle volné encyklopedie Wikipedie.cz emigroval Egon Hostovský nejprve v roce 1939 (po okupaci Československa) a podruhé v roce 1948. Jeho dílo je ovlivněno nejen těmito emigracemi, ale také jeho židovským původem, tedy tyto zkušenosti, zážitky, poznatky, pocity atd. se také odrážejí v jeho díle.
Zpracování seminární práce musí vycházet ze zadání, předpokladem napsání je studium doporučené / vybrané literatury.
Ve Vámi uvedené literatuře naleznete informace k Vašemu zadání, problémem může být, že kapitoly nejsou řazeny chronologicky, ale spíše z hlediska obsahového či použitých výrazových prostředků v jeho díle (např. na straně
93 knihy V. Papouška začíná vyjádření viny, odpovědnosti atd. ve třech dílech prvního exilu, nebo v kapitole III v knize Františka Kautmana je i "shrnutí" o jeho odchodech do exilu). Proto je nutné si knihy přečíst a vybrat části, které jsou relevantní k prvnímu a druhému exilu a celkovému pojetí práce.
Domníváme se, že vzhledem k rozsahu práce po kratším obecném úvodu o jeho díle (i např. i s životopisnými a dalšími daty důležitými pro jeho literární
činnost) je možné vybrat si typické dílo (případně díla) pro období po první a druhé emigraci (případně díla z těchto období na základě zvoleného kritéria), tato díla rozebrat z hlediska námětu, zvolených výrazových prostředků atd. (opět ovšem záleží na zadání práce).
Doporučujeme také následující literaturu:
Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce: 2/I H-J. Praha: 1993.
589 s. ISBN 80-200-0468-8
na s. 294-297 naleznete informace k životu a dílu E. Hostovského (včetně doporučené literatury)
Slovník českého románu: 1945-1991: 150 děl poválečné české prózy. Ostrava:
1992. 314 s. ISBN 80-900578-9-6
zde jsou rozebrány některé romány E. Hostovského z uvedeného období (opět včetně odkazu na další literaturu)
Tyto dokumenty budou, podle nás, dostupné v každé knihovně.
Pokud nevíte, jak se seminární práce zpracovávají, doporučujeme obecné tituly, např.:
Diplomová (seminární, bakalářská, absolventská) práce : zpracování a obhajoba / Václav Liška. -- 1. vyd.. -- Praha : Ivo Ulrych - Růžičkův statek, 2003. - 102 s Jak napsat seminární a závěrečné práce ve společenských vědách / Blanka Křováčková, Martin Skutil. -- Vyd. 1.. -- Hradec Králové : Gaudeamus, 2009.
-- 31, xvii s.
Případně se můžete "inspirovat" (tedy zjistit, jak se práce píší) seminárními pracemi volně dostupnými na internetu.
Služba Ptejte se knihovny opravdu nezpracovává referáty či jiné druhy školních prací a ani nemůže radit s celkovým pojetím a zpracováním těchto prací (požadavky jednotlivých škol jsou různorodé, vždy vycházejí z konkrétních učebních plánů školy a také požadavků vyučujícího).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 08:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu