Eduard Štorch - překlady
Text dotazu
Byli Lovci mamutů nebo některé jiné Štorchovo dílo přeloženo a publikováno v zahraničí? (Podle dostupných informací nikoliv - ale mohu se mýlit). Předem děkuji!
Omlouvám se, upřesňuji předchozí dotaz. Štorchovo dílo bylo v překladech vydáno v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku. Nenašla jsem zmínky o vydáních anglických nebo francouzských (případně jiných).
Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
v Online katalogu Národní knihovny a Naskenovaných katalozích jsme dohledali dva záznamy o francouzském překladu:
Štorch, Eduard. Les chasseurs de mammouths / [Autor:] Edouard Štorch ; Traduit du tchèque Lovci mamutů [do franc.] par Jeanne Reverseau ; Illustrations de Zdenek Burian [a] Josef Augusta. Paris : Farandole, 1961
Štorch, Eduard. Les chasseurs de mammouths / [Autor:] Edouard Storch ; Traduit du tchèque Lovci mamutů [do franc.] Jeanne Reverseau ; Illustrations d’après des documents du Musée de l’homme. Paris : Farandole, 1957
(Francouzská národní knihovna je ovšem bohužel neuvádí.)
Anglický překlad, jak se zdá, opravdu nevyšel. Záznam o anglickém překladu neuvádí ani katalog NKC ani katalog British Library.
Dále z katalogu NKC a Neskenovaných katalogů vyplývá, že byly pořízeny překlady do těchto jazyků:
portugalsky:
Štorch, Eduard. Aventuras no Grande rio / [Autor:] Eduardo Storch ; Tradução [do portug.] de Huberto Schoenfeldt ; Ilustrações de Zdenék Burian. São Paulo : Editôra Braisliense, 1960
Štorch, Eduard. Os caçadores de mamutes : Romance / [Autor:] Eduard Storch ; Tradizido da edição francesa [do portug.] por Maria Helena Da Costa Dias. Lisboa : Portugália editora, 1963
slovanské jazyky:
Štorch, Eduard. Holos rodu = [Volání rodu] : Prihoda z bronzovoe doby. V Praze : Deržavne vydavnicitvo, 1936
srbochorvatsky:
Štorch, Eduard. Lovci mamuta. (2. knjiga) / [Autor:] Eduard Štorh ; Prevela sa češkog Lovci mamutů [do srbochorv.] Smiljana Kršić ; Ilustracije: Marjanović Željko. Sarajevo : Narodna prosvjeta, 1958
Štorch, Eduard. Lovci mamuta. (1. knjiga) / [Autor:] Eduard Štorh ; Prevela sa češkog Lovci mamutů [do srbochorv.] Smiljana Kršić ; Ilustracije: Marjanović Željko. Sarajevo : Narodna prosvjeta, 1958
Štorch, Eduard. Naselje Gavranova : Događaj iz mlađeg kamenog doba / [Autor:] Eduard Štorh ; S češkog prevela [do srbocharv.] Smiljana Kršić ; Ilustracije: Adi Mulabegović. Sarajevo : Izdavačko preduzeće Veselin Masleša, 1967
Štorch, Eduard. Naselje Gavranova : Dogataj iz mlateg kamenog doba / [Autor:] Eduard Štorch ; S češkog [Osada Havranů] prevela [do srbocharvatštiny] Smiljana Kršić ; Ilustracije: Adi Mulabegović. Sarajevo : Veselin, Masleša , 1964
Štorch, Eduard. Naselje gavranova : (Dogadaj iz mladeg kamenog doba). Sarajevo : Narodna prosvjeta, 1957
ukrajinsky:
Štorch, Eduard. Selišče Hajvoronôv = [Osada Havranů] : Opovedannja z žittja našich pradavnych predkôv / Eduard Štorch ; Pereklav [z čes’koe movy] Boris Martinovič. V Praze : Deržavne vydavnictvo, 1938
Štorch, Eduard. Lovtsi mamutiv. Roman z pradavnyny. Kyiv:Derzh.vyd.dytiach.lit.URSR, 1964.
rusky:
Štorch, Eduard. Ochotniki na mamontov. Istoričeskaja povesť. Moskva, Detskaja lit. 1968
bulharsky:
Štorch, Eduard. Lovci na mamuti : Roman iz života na părvobitnite chora / [Autor:] Eduard Štorch ; Prevel ot češki ezik Lovci mamutů [do bulh.] Svetlomir Ivančev ; [Barev.] iljustraciite: Zdenek Burian ; [Barev.] forzaca i titulkata: Boris Angelušev/. Sofija : Izdatelstvo na CK na DSNM Narodna mladež, 1958
maďarsky:
Štorch, Eduard. Mammutvadászok / Eduard Štorch ; [Z češ.] Ford. Tarjáni Andor ; Ilustr. Zdeněk Burian/.Bratislava : Csehszlovákiai Magyar Könyvkiadó, 1955
Štorch, Eduard. Vratislav vitéz : Hősi történetek a régi időkből / Eduard Štorch ; Fordította [csehből]: Szántó Aurél/. Prágában : Állami kiadóhivatal, 1938
Štorch, Eduard. Hollótanya = [Volání rodu] : Mese az ősrégi időkből / Eduard Štorch ; Fordította: Mendeszóra Miklós ; A képeket rajzolta: Cihelka J./ Praha : Állami könyvkiadóvállalat, 1937
Štorch, Eduard. Kincs az öserdöben / Eduard Štorch ; Ford. Tarjáni Andor ; Illusztr. Zdeněk Burian/ Bratislava : SVKL, 1957
Štorch, Eduard. Libuša és Přemysl, vagyis hogyan lett az egyszerű földművesbő Csehország fejedelme / Štorch Ede ; Fordította Orbán Gábor ; A képeket rajzolta Jánoskal Tivadar/ Praha : Állami könyvkiadóvállalat, 1936
litevsky:
Štorch, Eduard. Mamutų medžiotojai. Vilnius : Alma littera, 2007
japonsky:
Štorch, Eduard. Manmosu no karjüdo / [Autor:] Šutoruchi ; [Z češ.] Lovci mamutů [do jap. přel., předml. a vysvětl. naps.] Hitaka Tošitaka, Šimazaki Saburo/. 1. [vyd.].Tokio : Rironša, 1959
Pokud byste potřebovala prověřit opravdu všechna cizojazyčná vydání, existuje INDEX TRANSLATIONUM. Od roku 1932 do roku 1969 jej naleznete v tištěné podobě v příruční knihovně Referenčního centra NK ČR a od roku 1970 jsou záznamy dostupné v elektronické podobě, ke které se dostanete přes Licencované zdroje na CD-ROM: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_baze_na_CD-ROM&submenu3=105#ost .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2008 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu