Draho, obec Chleby
Text dotazu
Dobry den,nevim jestli jsem tu spravne ale mam dotaz: pochazim z vesnicky Draho patri pod obec Chleby a lezi v okrese Nymburk.Chtel bych se neco o ni dozvedet z historickych zaznamu, ale nevim kde. Poradte, dekuji moc.
Odpověď
Dobrý den, informace o archivních materiálech obce můžete získat na Obecním úřadě obce Chleby, kontaktní informace naleznete na adrese
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=urad&kod=64964 . Úřad také může uchovávat kroniku obce, z níž se můžete dozvědět mnohé zajímavosti.
Na internetových stránkách ministerstva vnitra ČR jsou také informace o archivních fondech, viz. www.mvcr.cz (zde zvolte odkaz Archivnictví/ Archivní fondy a sbírky v České republice. V nabídce vyhledávání můžete využít pole "Místo vzniku fondu" (v rolovací nabídce vyberte "se přesně jmenuje" ), kam zapište "Chleby". U záznamů naleznete také podrobnější informace o obsahu a přístupu fondu.
Fond konkrétně z obce Draho je pouze jeden- následující:
Název fondu (sbírky): Archiv obce Chleby a osada Draho Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem Místa vzniku fondu Draho; Chleby Časový rozsah: 1838-1945
Metráž: 1,07 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Obecní úřad Chleby a Osada Draho Tematický popis: pamětní kniha 1848-1850, zápisy o schůzích ob. zastup.
1907-1944, hlavní knihy 1925-1938, kniha sumárních účtů 1838-1884, seznam cizích příslušníků, ohlašovací kniha pro cizince 1939-1943, kniha pronájmů pozemků 1867-1924, trestní rejstřík 1880-1943, kniha hlášení branců 1900-1931, kniha zemřelých a narozených 1938-1945, jednací protokoly 1906-1913, 1930-1944, mapa 1842, inventáře ob. jmění + 6 knih osady Draho Archivní pomůcky ING. BLANKA ŘEHÁKOVÁ: ARCHIV OBCE CHLEBY A OSADA DRAHO 1838 - 1945.
Prozatímní inventární seznam, 2001, s. 1, ev.č. 50.
V publikacích dostupných v Referenčním centru NK ČR jsou o obci Draho (popř. Chleby) následující informace:
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : Jejich vznik, původní význam a změny. Díl 1, A-H. [Dotisk] 1. vyd.. Praha : ČSAV, 1954. 7, 821, [2] s.
Draho- víska 4km sv od Nymburka, r.1553 rybník Draho vedle řeky Mrliny nad Rašovským rybníkem. Toto MJ lze vysvětliti z pomnožného pomístního jména draha (na drahách) "obecní pastviště, zprvu ovšem široká cesta, kudy se vyháněl dobytek na pastvu". Plurál draha měl tedy tvar na -a podle vzoru města, ač původně a ve většině pádů podnes náleží slovo ke vzoru žena. Na oněch drahách u Nymburka byl rybník, dvůr a mlýn a všechna ta místa se jmenovala Draha. Jakožto jméno vlastní vzdálilo se od apelativa (tj. slova obecného významu) draha, jménu Draha se již nepřikládal původní význam, a proto se každá jednotlivá z těch věcí nazývala Draho. (s.451-452)
AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. Vyd. 1.. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. 992 s. ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.) * 80-901534-1-0 (Arbor : váz.) Uvádíme Vám výtah:
Chleby- obec náleží k starým osadám, o čemž svědčí archeologické památky nalezené v tehdejším okolí. Z nichž nejzajímavější je bronzový měčík starý přes 3000 roků. Z té doby pochází též kamenný klín. Poblíž bývalé tvrze Havraně na břehu bývalého mlýnského náhonu byl nalezen hliněný džbánek obsahující zlaté a stříbrné mince ze 16. a 17. stol. V témže místě bylo nalezeno pohanské pohřebiště ze starší doby.  Chleby patřily ve 13. stol. kláštěru v Hradišti a ten je 1292 prodal klášteru v Sedlicích u Kutné Hory. Až do 17. století patřila obec různým pánům, r. 1634 byla obec až na nepatrné zbytky spálena. (s.200)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 11:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu