Dotazy z literatury
Text dotazu
Píši dotazy pod historií, protože rubriku "literaturaů jsem na serveru nenašla.
1) V povídce A.V. Šmilovského "Martin Oliva" (prý podle skutečné události) ukládá vesnická vědma selce, která nemůže otěhotnět, aby s mužem snědly buchtu zadělanou jejím mateřským mlékem a ona to udělá. Kde mohla vzít své mateřské mléko, když do té doby neměla děti?
2) Ve "Vesnickém románě" Karoliny Světlé se uvádí, že v Jednotě bratrské v Ochranově si žena, která už nechce žít s manželem, klidně najde jiného. To snad je pomluva? Kde to autorka sebrala?
3) O Vladimíru Holanovi se na Wikipedii píše, že měl dceru s Downovým syndromem. Ale nic o její matce. Proč? Kde se o ní mohu něco dočíst?
4) Kde vůbec najdu životopisy a dílo spisovatelů, o nichž není nic na Wikipedii ani Lecyklopedii, ani na životopisných stránkách? A zprávy o jejich potomstvu? Např Božena Čížková, která psala pod pseudonymem Fringilla, Viola z Prácheňska (určitě také pseudonym), Bohumila Sílová ...
5) Kde najdu něco o nakladatelském družstvu Rodina, které vydávalo Červenou knihovnu?
Odpověď
Dobrý den,
encyklopedie  Wikipedie nebo Lecyklopedie jsou výborné pro základní orientaci v tématu, ale je zapotřebí informace z nich ověřovat a vyhledávat také v tištěných zdrojích.
K vašim dotazům zasíláme doporučení a kontakty, které se nám podařilo zjistit.
1) laktace je tvorba a vylučování mléka v mléčné žláze prsu (mamma). Laktace je předpokladem pro kojení. Již v těhotenství se mléčné žlázy mění a začínají vylučovat mlezivo (kolostrum), které je během několika prvních dnů po porodu nahrazeno mlékem. Laktace je řízena hormony, zejména prolaktinem a oxytocinem.
Laktace a sání spolu těsně souvisí a v naprosté většině případů také probíhají ve vzájemné souvislosti. I tak jde ale o dva samostatné jevy.
O tom, že by žena, která není těhotná vylučovala z prsou mléko, se nám nepodařilo nic zjistit.
Zdroj : http://cs.wikipedia.org/wiki/Laktace, http://www.sexus.cz/slovnik/kojeni.
2) Ke zjištění vztahů mezi manžely/partnery ve společenství Jednoty bratrské bychom vám doporučovali obrátit se přímo na Jednotu bratrskou
URL: www.jbcr.info
http://www.jbcr.info/upload/files/UstavaJB09.pdf
http://www.ekumenickarada.cz/index.php?ID=312
3) pokud jde o životopis Vladimíra Holana, je pravděpodobné, že některé podrobnosti byste mohla nalézt  v následující literatuře, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC :
[Č.záznamu: 000454212]
Náš bělský spolužák Vladimír Holan / Miloslav Disman. -- Praha : Ústřední dům lidové umělecké tvořivosti, 1971. -- 19 s.
[Č.záznamu: 001850050]
Neznámé o známých z Letné a Holešovic : fejetony I / Radko Pytlík. -- Praha : Emporius, c2008. -- 144 s.
-[Č.záznamu: 002427427]
Směju se a sténám : korespondence básníků Vladimíra Holana a Stanislava Zedníčka ; editoři Miloš Doležal a Petr Střešňák. -- 1. vyd.. -- Praha : Pulchra, 2012. -- 430 s.
Obsahuje bibliografické odkazy
-[Č.záznamu: 000118179]
Vladimír Holan / [sestavil Věnceslav Juřina]. -- Ostrava : ITEM, 1991. -- 18 s.
4) životopisy a díla spisovatelů (pokud se dochovaly) naleznete buďto v personální biografii v naší knihovně, základní data pak  v bázi autorit Národní knihovny, http://www.nkp.cz, báze AUT, dále v biografických bázích např. WBI, http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf.
5) Z nakladatelství Rodina máme evidovaných 240 záznamů o knihách, které vyšly, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC. Informace o tomto nakladatelství však v našich zdrojích nemáme.
Zkuste se obrátit na následující instituce :
Ústav pro českou literaturu AV ČR, http://www.ucl.cas.cz/cs/ , http://dapl.ucl.cas.cz/nebo na Literární archiv Památníku písemnictví, http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2013 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu