Dotaz - živnostenské úřady
Text dotazu
Dobrý den,
pro svojí závěrečnou práci hledám literaturu týkající se organizace státní správy se zaměřením na živnostenské úřady a evidenci živnostenského
(soukromého) podnikání(dřívější uspořádání, reformy apod)v Čechách. Jedná se o období 1859-1918, 1918-1945, 1945-1960 a 1960-1989.
Něco málo se mi podařilo najít, ale o období po roce 1918 toho moc není a po roce 1948 ještě méně až nic, i když evidence o zbývajících živnostnících byla vedena na národních výborech. Existuje nějaká literatura?
A dále jsou-li nějaké publikace o tomto tématu vztahující se k okresu Teplice (Teplice-Šanov). Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
součástí školní práce je i vyhledávání literatury (pramenů), viz  služba Ptejte se knihovny, zadávání dotazu http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu
"Referáty a otázky ke zkouškám
Nežádejte od nás, abychom vypracovali vaše referáty, úkoly a jiné školní úlohy, taktéž nezodpovídáme otázky různých kvízů a testů. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více."
Doporučujeme, abyste se obrátil na Národní archiv ČR http://www.nacr.cz/A-onas/kde.aspx nebo spíše na Oblastní archiv v Teplicích, http://www.firmy.cz/detail/480835-statni-okresni-archiv-teplice-teplice.html, kde by mohli nějaké materiály k Vašemu dotazu mít.
Ve fondu Národní knihovny ČR mnoho literatury k tématu a k období, která hledáte, není.
Doporučujeme tyto čtyři knihy, ale nevíme úplně přesně, zda budou relevantní k Vašemu zadání:
RAAB, Jindřich. Daň z příjmů. Výpočet čistého ročního příjmu pro daň z příjmů a všeobecnou daň výdělkovou. Praktický rádce pro každého poplatníka.
Prachatice: Praktická umělecká knihtiskárna, 1925. Sg. NK ČR 54 J 6868 Příděl živností do vlastnictví. Závěrečné vyúčtování a ocenění. Praha:
Osidlovací úřad a Fond Národní obnovy, [1948].  Nový domov, Sv.11.  Sg. NK ČR 54 G 30503 NOVÁČKOVÁ, Klára. KALVODA, Jan. Živnostenské konfiskáty do vlastnictví. 80 nejběžnějších otázek národních správců drobných živnostenských podniků z bývalého nepřátelského majetku a odpovědi na ně. Praha: Fond Národní obnovy, 1947. Sg. NK ČR 54 J 27352 RAAB, Jindřich. Zákon opřímých daních. Daňová reforma v Českoslov.
Republice. Praktická příručka pro rolníky, živnostníky, obchodníky, zaměstnance a dělníky. Prachatice: W.J.Schramm, 1928. Knihovna pro: obchod, živnosti a národohospodářské vzdělání. Sg. NK ČR 54 E 5351.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 17:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu