-
To se mi líbí
-
Doporučit
Prosím, jaký je skutečný počet obrazových příloh (ilustrace Jana Gotha) ve druhém vydání nakladatelství Mazáč (1930-31)? Pozdější vydání mají počty u jednotlivých dílů I.-10, II.-10, III.-10, IV.-9 a V.-9. Počty uváděné u vydání 1930-31 v NKC jsou vyšší. Děkuji Vám předem za odpověď.
Dobrý den,
v "Dějinách národu českého v Čechách a v Moravě", vydání L. Mazáče z let 1930-1931 jsme našli celkem 48 ilustrací Jana Gotha (nepočítáme ilustrace, které byly uvedeny na jednotlivých sešitech vydání a jsou do jednotlivých dílů vevázány). Na obálkách vevázaných do prvního svazku bylo inzerováno, že celé dílo bude obsahovat 50 maleb Jana Gotha.
* PALACKÝ, František a KÁLAL, Karel, ed. Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě. [U L. Mazáče 2. vyd.]. V Praze: L. Mazáč, 1930-1931. 5 sv.
Počty ilustrací v jednotlivých dílech jsou následující:
* 1. díl - 10 ilustrací Jana Gotha (jedna ilustrace objevuje ve svazku dvakrát, jde tak o devět různých maleb) + 7 stran s fotografiemi různých obrazů, lokalit atd.
* 2. díl - 10 ilustrací Jana Gotha
* 3. díl - 10 ilustrací Jana Gotha
* 4. díl - 9 ilustrací Jana Gotha
* 5. díl - 9 ilustrací Jana Gotha
Máte pravdu, že v online katalogu NK ČR (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002368937&local_base=NKC) jsou uvedeny odlišné počty obrazových příloh:
* 1. díl - NKC: 17 obrazových příloh (mělo být tedy jít o 10 ilustrací a 7 stran fotografií)
* 2. díl - NKC: 10 obrazových příloh - údaj souhlasí počtem ilustrací, které jsme ve svazku našli
* 3. díl - NKC: 12 obrazových - svazek jsme prošli dvakrát, více jak deset ilustrací jsme nenašli
* 4. díl - NKC: 10 obrazových - svazek jsme prošli dvakrát, více jak devět ilustrací jsme nenašli
* 5. díl - NKC: 10 obrazových - svazek jsme prošli dvakrát, více jak devět ilustrací jsme nenašli
Odlišný údaj v NKC mohli vzniknout kopírováním informací v rámci záznamu, nezdá se, že by ze svazků byla nějaká stránka vytržená, i když vyloučené to samozřejmě není. Předáme záznam kolegům a požádáme je o zkontrolování záznamu v NKC.
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
05.03.2018 22:15