dotaz na původ příjmení Baroš a Terrich
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc.
Hledám původ příjmení Baroš a Terrich.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Baroš/ Barošová patří do kategorie příjmení, která vznikla z osobního jména. V tomto případě Bartoloměj, což je jméno biblické, aramejského původu. Vykládá se jako syn Talmajův, tj. zbrázděného, či také oráč, popř. i bojovný syn.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo v České republice pouze 836 osob s tímto příjmení. Z toho 421 mužů a 415 žen. Nejčastěji pak v Rožnově pod Radhoštěm, Novém Jičíně, Vlašském Meziříčí či Vsetíně.
A příjmení Terrich/ Terrichová vzniklo z osobního jména Terricus, což je zkrácenina z Theodericus; latinské podoby germánského osobního jména Theoderich = mocný vládce, či ze starořeckého apelativa (= slovo obecného významu) terych, teřich = břicho.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo v České republice pouze 36 osob s tímto příjmení. Z toho 17 mužů a 19 žen. Nejčastěji pak v Praze, Lipníku nad Bečvou či Liberci.
Zdroje:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.06.2012 17:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu