dotaz na nacionále Rudolfa Kellera
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla více o osobě
Rudolfa Kellera, vydavatele Prager Tagblatt (setkávám se také s variantou
Prager Tageblatt, ale předpokládám, že jde o stejné periodikum). Zajímala by
mne zejména jeho biografická data, osudy za 2. světové války, případně jak a
kdy z Československa odešel, a zda byla jeho manželkou Olga Keller, kterou
znám jako emigrantku do Bolivie z rozsáhlé korespondence s Walterem Jacobem.
Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu uvádíme základní údaje o hledaném vydavateli podle Českého a Slovenského biografického archivu
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mikrofise_archivy.htm) :
Rudolf Keller narodil 26. 4.1875 v Ostrově u Karlových Varů, zemřel 9.května 1964 v New Yorku. Novinář, biochemik, držitel čestného doktorátu z Basilejské university.
Po studiu na Pražské obchodní akademii, vystudoval na přírodní vědy na německé universitě v Praze.
Praxi započal v exportní obchodní společnosti, poté byl zástupcem Labské obchodní vývozní společnosti.
V roce 1902 se oženil s Helenou, rozenou Fischel. Díky sňatku se stal spolumajitelem a vydavatelem několika novin.
Od roku 1914 vydával "Prager Tagblatt" a "Aussiger Tagblats". Jeho specializací byla národní ekonomie a buněčná fysiologie.
Jako soukromý vědec se nadále věnoval biochemii.
Od roku 1925 do roku 1938 byl vedoucím přírodovědné laboratoře v Praze, jejímž byl spoluzakladatelem.
Je autorem publikace "Elektrizität in der Zelle", 3. vydání vyšlo v roce 1932. Za tuto práci obdržel čestný doktorát Basilejské university.
V roce 1939 emigroval přes Velkou Britanii do USA. Později se stal ředitelem Labors der Madison Foundation for Biochemical Research v New Yorku.
Více informací se nám bohužel nepodařilo dohledat, protože máme k dispozici pouze údaje před emigrací R.Kellera do USA.
Další odkazy na literaturu byste nalezla v "Licencovaných online databázích" Národní knihovny - World Biographical Index Online : Deutsches Biographisches Archiv a Jüdisches biographishes Archiv. Pokud nemáte přístup k těmto zdrojům, můžete si je vyhledat u nás ve studovně Referenčního centra. Otevřeno je každý všední den od 9 do 19 hodin (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Provozni_doba&submenu3=65) .
Zdroje :R.Wlaschek : Biographia Judaica Bohemiae, Dortmund 1995
K.G.Saur : Deutsche Biographiseche Enzyklopädie, München 1997
Český biografický archiv a Slovenský biografický archiv
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.07.2009 14:31
Jacob Marrache píše:
Středa 16.11.2016 23:11
Hi
here is Rudlof Keller and Helene Fischel's family tree https://www.geni.com/[…]/6000000015410485322
To my knowledge he never married an Olga. He married Helene Fischel and later I believe he married a lady named Edith in London before they moved to the united states. Who gave you this information regarding Olga?
Question for the archive: Did the Fischel family in Prague own the Prager Tagblatt and other news papers?
If they did own it which years was it in there possession?
Did Paul Fischel (Helene's brother) or Gustav Fischel (Helene's farther) own it?
Could you find some biographical information on Paul and Gustav?
Thank you in advance.
PSK - admin píše:
Středa 07.12.2016 10:26
We sent answer to your question via email. Yours sincerely PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu