dotaz na bibliografii, ERIK POLÁK
Text dotazu
Vážení, potřebuji získat úplný seznam publikací českého historika jménem ERIK POLÁK (1929-1996). Patrně půjde o dvě krátká období - po válce, a pak až po roce 1989 (možná vazba s muzeem v Terezíně). Můžete mi prosím poradit, jak lze seznam elektronicky vyhledat?
Odpověď
Dobrý den,
stav bibliografického zpracování je takový, že jednoduché řešení není, bohužel. Je třeba kombinovat několik zdrojů, některé z nich jsou přitom jen v tištěné podobě. Jsou dvě základní možnosti: můžete si bibliografii zpracovat sama, anebo si zadat placenou rešerši (informace pro NK:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm).
Ke zdrojům:
- pro novější období jsou následující bibliografické databáze:
- ANL - článková - uvádí 7 článků E. Poláka (pokrývá období od r. 1991)
- NKC (popř. ČNB) - knihy
(http://sigma.nkp.cz/F/)
- bibliografické báze Historického ústavu AV ČR (http://www.hiu.cas.cz/ -Bibliografie)
(momentálně byly báze nedostupná, takže jsem nemohl vyzkoušet)
Pro obor historie existuje tištěná bibliografie, postupně měla několik názvů:
Bibliografie české historie
Bibliografie dějin Československa
Bibliografie dějin českých zemí
(poslední dvě řady pro 90. léta)
Srovnával jsem namátkou výsledky z ANL a odsud - a přece jen bibliografie zachycuje něco víc. - Je ale pravděpodobné, že novější roky bude pokrývat elektronická báze Historického ústavu.
To jsou prameny pro 90. léta. S poválečným obdobím je to horší. V Bibliografii československé historie je mezera v letech 1942-1954.
Existuje kromě toho obecná článková bibliografie (Články v českých časopisech), která ale začíná rokem 1953. Zpracovávána byla v Národní knihovně a existují podklady pro léta 1945-1952, které jsou ale jen v podobě lístkových kartoték a lze je prohlížet po domluvě ve studovně referenčního centra - pokud nemá žádný pramen Historický ústav, bude to zřejmě jediný zdroj.
To je tedy v zásadě vše k bibliografickým zdrojům, myslím, že by zadání slušně pokryly. Ač ne jednoduše. Pokud by byly nějaké nejasnosti, rádi vám poradíme.
Snažil jsem se zjistit, zda není nějaká bibliografie EP, ale na nic jsem nenarazil. Snad by stálo za to kontaktovat Památní Terezín (http://www.pamatnik-terezin.cz/showdoc.do?docid=4) a popřípadě toutéž cestou redakci Terezínských listů, kde EP publikoval.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 10:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu