Doryforos
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaké publikace píší o Doryforosovi. Tuším jen, že spadá do antické literatury, avšak se mi nepodařilo dohledat konkrétní publikaci, popř. článek. Děkuji za rychlou pomoc
Odpověď
Dobrý den,
Polykleitos z Argu (řecky Πολύκλειτος) byl antický řecký sochař, mladší vrstevník Feidia, činný od poloviny do konce 5. století př. n. l. Působil v Thébách a vynikl zejména jako tvůrce bronzových soch vítězných atletů v Olympii, eventuálně bohů.
Polykleitos vytvořil nový proporční kánon pro zobrazování mužského těla, za jehož dokonalou ukázku byla již ve starověku pokládána jeho socha Doryfora (tj. mladíka nesoucího kopí).
V římské kopii se dochovala např. sochy Doryfora (mladíka nesoucího kopí) a Diadúmena (mladíka uvazujícího si vítěznou stužku).
Polykleitos svůj proporční systém teoreticky vyložil ve spisu, který se  do dnešní doby nezachoval.
Základními znaky Polykleitova kánonu jsou:
- hlava 1/7 výšky postavy
-důsledné využití kontrapostu - vztahu volné a opěrné nohy  -kontrapostu odpovídající pohyb ramen a paží a  -naklonění hlavy.
Zdroj : záznamy o knihách z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Polykleitos
[Č.záznamu: 001851356]
Významné osobnosti antického starověku / Igor Lisový ; ilustrace Zdenek Pala. -- Vyd. 1.. -- Ostrava : Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2007. -- 402 s. : il., portréty ; 21 cm
[Č.záznamu: 001325884]
Doryforos & Ganymedes / Jiří Kuběna ; [edičně připravil a slovem doplnil autor ; doslov napsal Ladislav Soldán]. -- 1. vyd.. -- Brno : Vetus Via, 2004. -- 374 s., [78] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty ; 20 cm
Záznam 1 z 5
[Č.záznamu: 002117005]
Klasické Řecko / Michael Grant ; přeložil Gerik Císař. -- 3. vyd. v českém jazyce. -- Praha : BB/art, 2010. -- 376 s., [16] s. obr. příl. : il., mapy ; 24 cm
Články, báze ANL :
[Č.záznamu: 000883216]
Roky mezi Doryforem a Ganymedem / Karel Kolařík
In: Tvar. -- ISSN 0862-657X. -- Roč. 15, č. 20 (20041202), s. 23
[Č.záznamu: 000876884]
Zápisník XII / Martin C. Putna.
In: Souvislosti. -- ISSN 0862-6928. -- Roč. 15, č. 3 (2004), s. 248, 249-255
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2014 08:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu