Dokumentace pohybu uredniku v panstvi Seilernu na Morave
Text dotazu
Dobry den,
zajimalo by me, zda/kde (typ dokumentu a jeho ulozeni) lze vysledovat, kdo a
kdy zastaval jakou urednickou funkci na panstvi Seilernu (Morava) na prelomu
18. a 19. stoleti. Jmenovite se zajimam o funkci revirnika/myslivce
("Jaeger/Rewiersjaeger" podle udaju v matrikach) a konkretni osobu (Josef
Ekart ca 1754-1831), ktera ji zastavala na ruznych mistech panstvi (Stary
Jicin, Drzkova, Hvozdna,...). Moravsky Zemsky Archiv Brno mi momentalne
poradit nedokazal.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Obáváme se, že informace, které hledáte, bude velmi těžké zjistit. První schematismy, které mapovaly velkostatky na našem území a do určité míry i jejich personální obsazení, jsme nalezli až z konce 19.století, pro oblast Moravy a Slezska např.:
* TITTEL, Ignaz. Statistik und Beamten-Schematismus des Gross-Grundbesitzes in der Markgrafschaft Mähren und im Herzogthume Schlesien. Wien und Olmütz : Verlag von Eduard Hölzel, 1885. s. 106-107. Pro panství Starý Jičín
(Alttitschein) jsou zde uvedeni lesníci (či hajní - Förster) pro části Dommoratz, Alttitschein a Poruba, pro panství Žeranowitz je pouze uvedeno, že ochranu lesa vykonává hajný bez udání konkrétního jména. U panství Kralitz nejsou uvedeni žádní zaměstnanci spojení se správou lesa a naopak u panství Gross-Lukow und Kralitz je zmíněno 11 osob v různých funkcích (Forstmeister, Revierförster, Forstamtadjunct atd.).
Domníváme se, že údaje tohoto charakteru budete pravděpodobně muset hledat útržkovitě v dochovaných archivních materiálech. V Zemském archivu v Opavě (http://www.archives.cz/zao/ ) je uložený fond Velkostatku Starý Jičín, podle informací k fondu v Průvodci po archivních fondech byla bohužel část písemností vinou požárů v 19. století zničena (úvod inventáře: http://vade.archives.cz/vade/extdoc/217000010/uvody/206_902_velkostatek_stary_jicin.pdf, další elektronické pomůcky k fondu Velkostatek Starý Jičín naleznete na http://www.archives.cz/zao/fondy/index.html do vyhledávání stačí zadat název fondu a v popisu fondu pak část Elektronické pomůcky).
Rodině Seilern-Aspang patřil i velkostatek Kralice, který byl podle staršího "Průvodce po archivních fondech" také ve správě opavského archivu, nyní je nejspíše uložen v Moravském zemském archivu (http://www.mza.cz http://www.mza.cz/pdf/archivni_fondy_F.pdf Velkostatek Kralice na Hané), Hvozdná snad patřila k Velkostatku Lukov, který je nyní uložen také v MZA.
Pohyb úředníků po panství také můžete do určité míry "stopovat" pomocí záznamů o narozených dětech těchto úředníků v matrikách, ale na základě Vaše dotazu usuzujeme, že i tuto možnost jste již vyzkoušel.
Článek "Stručný přehled historie lesů bývalého panství Starý Jičín" zmiňuje lesní fassi josefínského katastru z roku 1787, která by měla být uložená v Moravském zemském archivu v Brně (f. D6). Předpokládáme, že ve fassi by mohl být zmíněn úředník, který podklady zpracoval. I když z Vašeho dotazu se zdá, že hledaný Josef Ekart byl spíše myslivec než lesník.
* ŽALOUDÍK, Václav. Stručný přehled historie lesů bývalého panství Starý Jičín. Vlastivědný sborník okresu Nový Jičín, 1972. sv. 10, s. 24-40.
použité zdroje:
* TUREK, Adolf. Průvodce po archivních fondech. Sv. 2, St. archiv v Opavě. raha : Archivní správa ministerstva vnitra ČSR, 1959. s. 118-121.
* Průvodce po archivních fondech : Státní archiv v Opavě. Sv. 4. Praha : rchivní správa ministerstva vnitra ČSR, 1961. s. 123-125.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2011 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu