Dohledání informací o malířích
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem Vás moc poprosit o informace k malířům Karel Hykyš, J. Leitgeb, J. Masojídek, Hermann Rüdisühli; např. data a místa narození apod. Velice děkuji, spoléhám na Vás.
Odpověď
Dobrý den,
z Vámi uvedených malířů jsme nalezli v odborné literatuře informace pouze k Hermannu Rüdisühlimu. Tento původem švýcarský malíř se narodil 10. 6. 186v Lenzburgu. zemřel 27. ledna 1944 v Mnichově. Pocházel z umělecké rodiny Rüdisühlů. Zaměřoval se především na krajinomalbu a portréty. Více informací o tomto malíři můžete nalézt v níže uvedených publikacích a internetových zdrojích:
* Wer ist's ? Unsere Zeitgenossen. Berlin ; Leipzig : Degener, 1935.
* Schweizerisches Künstler-Lexikon. 2: H - R. Frauenfeld : Huber, 1908.
* https://de.wikipedia.org/wiki/Hermann_R%C3%BCdis%C3%BChli
*https://www.dorotheum.com/cz/aukce/aktualni-aukce/kataloge/list-lots-detail/auktion/10734-letni-aukce/lotID/7906/lot/1731612-hermann-rudisuhli.html
Malíř J. Leitgeb není v nám dostupných zdrojích uveden. Setkat se zde ovšem můžete s Ladislavem  Leitgebem (* 30.5. 1920 v Kunovicích u Uherského Hradiště), představitelem koloristického proudu české krajinomalby. Kromě krajiny maloval též zátiší.
Viz:
* http://www.galerie-kolin.cz/index.php?nid=3284&lid=cs&oid=379392
* heslo k umělci můžete nalézt též ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2001, díl L - Mal. (MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2001.)
Obdobně též J. Masojídek není v publikacích o českých výtvarných umělcích zastoupen. Nalézt tu však můžete umělce podobného jména, a to Jaromíra Masejdeka - textilního výtvarníka narozeného 14.3. 1933 v Liberci , autora řady gobelínů a tapisérií.
S  odkazem na malíře Hykyse jsme se setkali pouze na internetu, kde je nabízen jeho obraz v aukci. Pravděpodobně se ovšem jedná o blíže neurčeného amatérského malíře.
* http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/prosim-o-urceni-autora-a-ceny-12654
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2016 16:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu