Díla Zdeny Frýbové
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zaslání alespoň stručného obsahu těchto děl Zdeny Frýbové: Uzavřený
pavilon, Rok na haciendě, Příběh z lékárny, K lásce připraven.
Dále bych se ráda dozvěděla, jestli měla paní Frýbová děti či manžela.
Odpověď
Dobrý den,
k dílům Rok na haciendě (1963) a Příběh z lékárny (1964), která Zdena Frýbová napsala ještě pod pseudonymem Zdenka Redlová, jsme v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nalezli krátké anotace:
* Příběh z lékárny / Zdenka Redlová. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1964 (Brno : Tisk 2). 149, [2] s. ; 8°. (Život kolem nás ; Sv.
43)
Resumé: Příběh ze současnosti, viděný očima pěti zúčastněných lidí různých charakterů a mentality. V jejich vyprávění o jedné a téže události se odrážejí hlavní problémy dnešních vztahů lidí v rodině a společnosti i rozdílnost přístupu k řešení obtížných životních situací.
* Rok na haciendě / Zdenka Redlová ; Il. Jan Janča. 1. vyd. Brno : Krajské nakladatelství, 1963 (Tisk 12). 229, [2] s. ; 8°. (Pulsy ; Sv. 3)
Resumé: Příběh mladíka, který nebyl přijat na vysokou školu, našel zaměstnání ve šlechtitelské stanici v pohraničí, a když se tam osvědčil byl poslán studovat na vysokou školu. Víc než nesložitou dějovou zápletkou zaujme novela vylíčením málo známého prostředí, v němž jsou vychováváni závodní koně.
Svazky v NKF nebo ztráta
Podrobnější informace by Vám mohly poskytnout také recenze na tyto knihy z Bibliografie české literární vědy od r. 1961
(http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio):
* ZÍTKOVÁ, Irena. Zdeňka Redlová - Rok na haciendě : Poznámka ke knize. In:
Mladá fronta. - Roč. 19, č. 72 (24. 3.), s. 5. - 1963 [Recenze.]
-> Rok na haciendě [román] / Zdeňka Redlová Zdeňka Redlová, později
-> Zdena Frýbová
* HEŘMAN, Zdeněk. Příběh z lékárny, ale- . In: Literární noviny. - Roč. 13, č. 47 (21. 11.), s. 4. - 1964 [Recenze.]
-> Příběh z lékárny [povídka] / Zdenka Redlová
Na knize K lásce připraven Zdena Frýbová spolupracovala s Miroslavem Plzákem, podrobnější informace o jejím obsahu jsme nalezli pouze na volném internetu - http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=2803, určitou představu o zaměření publikace mohou nabídnout i klíčová slova v záznamu:
K lásce připraven / Miroslav Plzák, Zdena Frýbová ; [ilustrace Jiří Vančura]. -- Praha : Naše vojsko, 1979. -- 123 s. : il. ; 21 cm. -- (Magnet ; 13/79)
* partnerské vztahy * láska -- psychologické aspekty * muži a ženy * sexualita * populárně-naučné publikace
Uzavřený pavilon byl název televizní inscenace, kniha s tímto názvem se mezi publikovanými díly Z. Frýbové nevyskytuje.
Autory scénáře byli Jaroslav Matějovský a Jaroslav Dietl, námět podle novely Zdeny Frýbové - Náraz, jak uvádí článek Jany Sorpové (citace viz níže). Děj se odehrává v 50. letech, hlavním námětem je marný boj jednotlivce s všemocnou StB, kruté metody fyzického i psychického nátlaku v prostředí psychiatrické léčebny.
SORPOVÁ, Jana. Uzavřený pavilón : Zdena Frýbová - Jaroslav Matějovský a Jaroslav Dietl, ÚTS, Praha. In: Scéna. Roč. 16, č. 10 (1991), s. 6.
Plný text: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=Scena/16.1991/10/6.png
Co se týče informací ze soukromého života, máme k dispozici pouze velmi stručné údaje:
Zdena Frýbová 1934-2010. Narodila se v rodině úředníka. Po maturitě na reálném gymnáziu v Praze (1953) se odstěhovala do Mariánských Lázní, kde pracovala jako administrativní pracovnice nejprve v závodním zdravotním středisku a poté v Dřevařských závodech. Od návratu do Prahy (1968) se věnovala výhradně literatuře a publicistice orientované především na oblast zdravotnictví, psychologie a sociologie. Založila nadaci Robin na ochranu zvířat.
Zdroj:
Slovník českých spisovatelů od roku 1945. Díl 1, A-L. Praha: Brána; Ústav pro českou literaturu, 1995. Str. 184-185. ISBN 80-85946-16-5.
Zdena Frýbová příliš rozhovorů neposkytovala, a pokud ano, týkaly se spíš jejího postoje k politice, společenské situaci, jejích názorů. O svém soukromí nikdy nehovořila, domnívala se, že spisovatel o sobě vypovídá prostřednictvím svých knih. Více informací můžete nalézt v článku "O svém soukromí nikdy nemluvím" (In: Vlasta. ISSN 0139-6617. Roč. 49, č. 8 (1995), s. 16-17).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu