Didaktické pohádky- příběhy
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vědět zdali je možnost zjistit informace týkající se přehledu vydané literatury nakladatelstvími (mezi 90. léty až do roku 2008) zaobírající se terapeutickými pohádkami - didaktické pohádky jako příklad uvádím Tajemství panské zahrady - od Petra Kukala. Jedná se o didaktické příběhy určené dětem, ne jako literatura pro pedagogy, rodiče.
Odpověď
Dobry den, na oba Vase dotazy neni mozno podat jednoznacne odpovedi. Z Vaseho zadani neni zcela jasne, zda mate na mysli treba i didakticke pribehy pro deti.
V elektronickem katalogu Narodni knihovny CR se totiz spis nez didakticke pohadky nebo bajky vyskytuji hesla jako didakticke pribehy nebo povidky. Casto se jedna ale o pribehy, ktere jsou spjaty s nabozenskym podtextem, viz cituji z uvodu k: RIHA, Karel. Pro detske duse dospelych a tazave oci deti vypravi Otec Karel. Olomouc: Matice cyrilometodejska, 1994. "Kazda dobra pohadka ma pravdive jadro. Ba, nektera pravda se neda jinak rici nezli v pohadce. Dospeli ji nekdy zamerne hledaji, ale jen deti ji bezprostredne prozivaji...Tyto pohadky hledaji stopy, jez naznacuji smer...Budete-li vsak v nich pokracovat, svym zivotem je rozvijet, muzete doufat, ze Pan vam zjevi Pravdu, krasnejsi nez vsechny pohadky."
Doporucit mohu nasledujici pribehy:
TABORSKY, Jiri. Povidky c.2. Praha: MICH& ELA Ekumenicke vydavatelstvi,2004.
MOLICKA, Maria. Pribehy, ktere leci. Praha: Portal, 2007.
UHRICKOVA, Alena. Z pohadky do zahradky. Prirodovedne tvoreni pro male deti a jejich maminky. Brno: Rezekvitek, 2002.
V priloze Vam posilam bibliograficke zaznamy knih a clanku, ktere jsem  na ukazku vyhledala z elektronickem katalogu NK CR, baze NKC (knihy) a ANL (clanky). Narodni knihovna CR svoje katalogy a databaze volne zpristupnuje na svych webovych strankach www.nkp.cz . Zadate-li kombinaci klicovych slov / predmetova hesla,  muzete se sama podivat,  jakou literaturu k Vasi problematice tyto zdroje nabizeji.
Na internetu je take nekolik odkazu, z kterych byste mohla cerpat, viz  :
http://www.theatrludem.cz/project.php?article=1
http://terapie.az4u.info/cs/alternativni-terapie/terapie-rodinou/alternativni-skoly/waldorfske-skoly/vznik-a-specifika-waldorfske-pedagogiky.html
http://www.psychosomatika.net/doc/OHNIVAK.doc
Doporucila bych Vam kontaktovat Ceskou psychoterapeutickou spolecnost, nebot Vami sledovana problematika spada do oblasti zajmu teto spolecnosti -
http://www.psychoterapeuti.cz/index.php?option=com_mjfrontpage&Itemid=15. Pokud nejaky vyzkum v  letech 2000 - 2008 probihal, informace o nem by nejspis prave tato spolecnost mela. V nasich dostupnych zdrojich jsem  informaci o vyzkumu  nenasla.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2009 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu