Dejvice, Vítězné náměstí
Text dotazu
Vážení, potřeboval bych zjistit, co se původně nalézalo uprostřed dnešního Vítězného náměstí v Praze 6. Mám rozdílné informace: formanská hospoda Na Růžku, vojenská zásobárna nebo vinice Pernikářka. Budu Vám velice vděčen za pomoc. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, v publikaci K.Bečkové (Paseka,Praha-Litomyšl, 2004) : Zmizelá Praha je pod fotografií (obraz. příloha č.69) budovy z roku 1923 popiska s textem :
"Dejvice : Škola Na Růžku čp. 186. Dejvická škola umístěná uprostřed plochy budoucího Vítězného náměstí neměla dlouhého trvání, byla postavena na přelomu století a zbořena ve 20. letech 20. století".
Vinice "Perníkářka" byla založena v 15. století (název pochází od generace perníkářů, kteří zde sídlili)a spojena postupně se sousedními vinicemi. Budovy vznikly již v 17. století a jejich nynější, v zásadě barokní stav je z poč.19. století. Vinice téměř zanikla ve 40. letech 18. století.
Nacházela se v oblasti dnešní ulice U Perníkářky.
Podle dobových fotografií (stav kolem roku 1925) se na dnešním Vítězném náměstí nacházela nezastavěná pláň.
Pro více informací se prosím obraťte na Muzeum hl.města Prahy, viz http://www.muzeumprahy.cz nebo oddělení pragensií Městské knihovny v Praze - http://www.mlp.cz
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2007 10:54
Jan Mothejzík píše:
Úterý 10.03.2015 11:29
Uprostřed dnešního Vítězného náměstí stál Hostinec na růžku, který byl zbourán po roce 1920 při urbanizaci Bubenče a Dejvic.
Mám fotografii tohoto Hostince, protože ho provozoval můj pradědeček pan Červenka. Podle dobových map (www.bubenec.eu) stál opravdu přímo uprostřed dnešního Vítězného náměstí. Na fotografii je vidět i plakátovací stěna na něm umístěná, kde jsou reklamy na Bio LIDO s filmem "Zvoník u matky boží" a Kino Svornost s filmy "Její chvíle štěstí" a "Zlatovlasá gejša". Další plakáty jsou bohužel nečitelné.
Náměstí se prý začalo stavět v r. 1925, ale nenašel jsem dokument s datováním vzniku kina Svornost (asi nejpřesnější možnost datování vzniku fotografie).
10.3.2015 Jan Mothejzík
PSK - admin píše:
Úterý 10.03.2015 13:15
Dobrý den, děkujeme Vám za upřesňující a velmi zajímavé informace. Služba Ptejte se knihovny
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu