Datovani vydani podle katalogizacniho listku
Text dotazu
Pro pripravovanou prekladovou odbornou publikaci se snazim dohledat prvni ceske vydani romanu Charlotte Bronte, Jane Eyre. Elektronicky katalog NKP obsahuje zaznam vydani z roku 1875 (Praha, Libuse). Naskenovany katalog vsak jeste obsahuje zrejme starsi vydani, ale bez uvedeni data (Katalogizacni listek vizte: Generální katalog I > Both - Buš > 012: Bronš-Brs > 05120021 ) Udaje z katalogizacniho listku: Autorka: Currer-Bell(ova)
Titul: Johanna Eyrova aneb sirotek Lowoodsky
Vydano: V Praze, Hynek, 3 sv.
Cislo katalogizacniho listku: 54.H.1080.8
Muzete, prosim, urcit alespon priblizne datum vydani?
Kdyby bylo k dispozici i jmeno prekladatele/prekladatelky, budu vam za tuto informaci velmi vdecna.
Odpověď
Dobrý den,
tento překlad nemá uvedený rok vydání, což v té době bylo daleko více pravidlem než výjimkou, a proto není uveden ani na záznamu katalogizačního lístku v našem on-line katalogu.
Byl ale odhadnut na r. 1910 a to jednak v bibliografii českých překladů z anglické literatury, která je připojena k překladu Dějin anglické literatury (Ed. Hardin Craig. Oxford : University Press, Inc., 1950), které v překladu Zdeňka Vančury vyšly v r. 1963 ve St. nakl. krásné literatury a umění; stejný rok je uveden v záznamu exempláře v Národním konzervačním fondu NK ČR a že jde o údaj získaný mimo vlastní publikaci dokládá to, že je uveden v hranatých závorkách.
Pokud se týká knižní produkce nakladatele (pův. knihkupce) Aloise Hynka, je možné v bázi NKC udělat srovnávací přehled jeho vydání a to počínaje rokem 1861, kdy vydal (zdůrazňuji že podle této databáze, která ale prozatím neobsahuje celý fond obsažený v naskenovaném Generálním katalogu I !) zdá se svůj první titul (Erbenovy Nápěvy prostonárodních písní českých); v dalších letech je u většiny jeho titulů rok vydání jen odhadován v hranatých závorkách a často jde o vymezení v několikaletém rozmezí (např. mezi 1875 a 1879, mezi 1875 a 1895). Odhadnutý rok 1910 nepodporuje na druhou stranu fakt, že bibliografická ročenka Česká bibliografie za rok 1910 (Sest. Dr. Zdeněk Tobolka) tento titul neobsahuje a není také uveden v retrospektivním Soupisu československé literatury za léta 1901-1925 (Sest. K. Nosovský a A.Pražák. Praha, nákl. Svazu knihkupcův a nakladatelů, 1931).
Takže nemůžeme spolehlivě označit žádné z těchto dvou vydání (Hynkovo a z ed. Libuše z r. 1875) jako první.
Doporučila bych Vám ještě obrátit se na Ústav pro českou literaturu AC ČR
(E-mail: literatura@ucl.cas.cz)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.02.2008 09:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu