databáze knih s jejich ISBN
Text dotazu
Dobrý den,
chci se zeptat, zda-li je někde k sehnání databáze knih s jejich ISBN, třeba online, nejlépe, kdyby bylo možno stáhnout např. do excel. tabulky, nebo acces databáze.
Jedná se mi o to, že mám na chatě spoustu knih, již starších po babičce, které by nyní bylo cca 108 let a mám dona scanner čárových kódů. Mám v plánu nascanovat ISBN kódy jednotlivých knih(doufám ,že je tedy už budou mít) a abych nemusel opisovat autora atd., tak že bych tato čísla dohledal v této databázi. Jelikož na chatě není internet, hodilo by se něco, co bych si předem stáhl do PC, abych to nemusel dělat na dvakrát-nejdříve scannovat kody a pak doma následně opisovat.
Můžete mi s tímto nějak poradit?
Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
databáze českých knih jsou v současné době dostupné pouze online. Jedná se například o Českou národní bibliografii: http://aleph.nkp.cz/cze/cnb. Taktéž můžete využít záznamy uvedené v Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc či Souborném katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc.
Výše uvedené katalogy nabízejí záznamy ve standardním, katalogizačním, stručném či MARCovém záznamu. Přímé převedení záznamu do excel.tabulky či Accessu systém bohužel neumožňuje. Je ovšem možné uložení ve Wordu (Uložení/odeslání záznamu, Unicode) či zaslání e-mailem (ASCII).
Dříve byla nabízena databáze České národní bibliografie na CD-romu. V současné době se již ovšem tyto CD-romy neprodávají.
V případě, který uvádíte, ovšem spatřujeme hlavní problém v systému vyhledávání knih podle  ISBN. V e-mailu uvádíte, že se jedná o knihy po babičce. Českým knihám ovšem začalo být přidělováno ISBN až kolem roku 1989. Viz: https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.05.2012 13:00
Petr Havel píše:
Pondělí 15.08.2016 16:14
Dobrý den,
hledám možnost, jak vyplňování autora a názvu knihy zautomatizovat pomocí EAN-13 (ISBN) a narazil jsem na tento dotaz. Změnilo se něco za uplynulých 6 led od podání původního dotazu? Také bych potřeboval (klidně i online) pomocí ISBN načítat data o knize, avšak ne jako HTML stránku, ale nějak strukturovaně (např. XML, JSON, atd.), abych s daty mohl dále strojově pracovat.
Předem děkuji za informace
Petr Havel
PSK - admin píše:
Čtvrtek 18.08.2016 14:04
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
roman matěna píše:
Sobota 26.11.2016 16:28
dobrý den, mohu poprosit také o přeposlání? děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 28.11.2016 08:32
Odpověď jsme Vám přeposlali. Pro případné další zájemce ji sem též vlkádáme:
Dobrý den,
ke stahování jednotlivých záznamů můžete využít klienta Z39.50, který pracuje s protokolem Z39.50. Klienta Z39.50 Vám umožní stáhnout jednotlivé záznamy, z nichž si můžete vytvořit soubor (batch), který nabídnete Vašemu systému. Z39.50 podporuje např. formát XML, MARC. Ke stažení Z.39.50 využijte například následující stránku: https://www.loc.gov/marc/marctools.html . Doporučit Vám můžeme následující odzkoušené nástroje na úpravu a konverzi katalogových záznamů, které fungují na různých platformách: MarcEdit, YAZ. Aby si se komunikace mezi klientem a serverem zdařila a Vy jste mohl stahovat záznamy z katalogů Národní knihovny ČR a Souborného katalogu českých knihoven, nastavte do systému doporučené parametry z tohoto odkazu: http://aleph.nkp.cz/web/Z39_NK_cze.htm . Důležité je, především mít správně nastaveny parametry: adresa, port a kódování.
Daniel Bičík píše:
Pondělí 22.08.2016 14:19
Dobrý den,
měl bych stejný dotaz jako pan Petr Havel. Můžu také poprosit o odpověď.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 22.08.2016 16:24
Dobrý den, odpověď jsme Vám také přeposlali, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu