DAMUS
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na bližší informace o db DAMUS. V rámci odborného
předmětu jsme byli na exkurzi v Knihovně Moravské galerie v Brně a paní, co
nám podávala výklad, se o tom zmínila, ale příliš se tím nezaobírala.
Potřebovala bych vědět, k čemu přesně tento systém slouží.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
na zkratku "DAMUS" jsme bohužel při vyhledávání (např. v katalogu Knihovny knihovnické literatury NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/kkl , v oborové bráně ART - http://art.jib.cz a dalších zdrojích) nenarazili, nepomohl ani internet.
V katalogu databází firmy Albertina icome, jednoho z nejvýznamnějších distributorů elektronických informačních zdrojů v ČR, jsme objevili zdroj na CD-ROM, který by možná mohl být tím, který hledáte. Jedná se o adresář s názvem "International Directory of Arts & Museums of the World", který obsahuje kontaktní údaje muzeí, galerií, univerzit, uměleckých sdružení a spolků a dalších institucí v celosvětovém záběru. Producentem databáze je vydavatelství De Gruyter.
Adresář na CD-ROM z let 2002/2003 a 2003/2004 má ve fondu také Národní knihovna, na požádání u služby si registrovaní uživatelé NK ČR mohou disky prohlédnout ve studovně Referenčního centra NK ČR.
Níže uvádíme záznam zdroje z elektronického katalogu NK ČR(http://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
International directory of arts & museums of the world [elektronický zdroj]. -- München : Saur, [1999]-. -- CD-ROM : barev. ; 12 cm + 1 uživatelská příručka. ISBN 3-598-40745-9 Požadavky na systém: IBM kompatibilní PC 80/486 procesor a vyšší; 8MB RAM; 4MB volného místa na disku; Windows 3.1x/9x/NTa vyšší; mechanika CD-ROM; myš 2x ročně Popsáno podle: Ed. 6 2002/2003; název z disku -- Licence ukončena
Resumé: Adresy důležitých kontaktních míst ze světa umění a obchodu s uměleckými předměty, dále adresy muzeí (téměř 126 tisíc položek) včetně informací o jejich orientaci a specializaci
* umění * muzea * adresáře * CD-ROM
Jedna z kolegyň si ještě vzpomněla na systém Demus (Dokumentace a Evidence MUzejních Sbírek) sloužící pro dokumentaci a evidenci sbírek v muzeích a galeriích. Bližší informace k systému naleznete na adrese http://emuzeum.cz/metodicka-centra/edicni-cinnost/metodicke-a-odborne-texty/software/demus-dokumentace-a-evidence-muzejnich-sbirek.
Doporučovali bychom ale kontaktovat také kolegy z Knihovny Moravské galerie v Brně (https://www.mzk.cz/pro-knihovny/region/kontakty), kteří Vám zřejmě k hledané databázi mohou poskytnout nejpřesnější informace.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2012 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu