Co přesně znamená výraz "stazka" ?
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci, jaký je původní význam termínu "stazka", co přesně
znamená a jak vznikl, pokud se jedná o zkratku z doby nedávno minulé. Obecný
význam výrazu znám - obdoba dnešního denního záznamu v knize jízd, příp.
příkazu k jízdě. Zajímá mne původní přesný význam.
Předem velice děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo staska (někdy psáno i stazka) znamená, dle J. Suka, povolení k jízdě, příkaz ke služební jízdě.
Podle odpovědi Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR(http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna) tomuto významu odpovídají i výskyty slova staska/stazka v Českém národním korpusu, případně na internetu. O vzniku tohoto slova se však nelze dovědět nic bližšího.
Zdroje:
* SUK, Jaroslav. Několik slangových slovníků : současný český kriminální slang : slang chartistů : slang profesionálních řidičů : slang teplárenských zaměstnanců : vojenský slang. Praha : Inverze, 1993. 137 s. ISBN 80-900632-9-2 (brož.).
* http://ucnk.ff.cuni.cz/
Další etymologické slovníky:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice : Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3 (váz.).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.11.2010 11:37
Eva píše:
Středa 16.12.2015 12:49
Podle Wikipedie výraz vznikl ze zkratky "StZ" = Statistický Záznam
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu