Cizí povolená jména v ČR
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne jaká nebo popř. kde se dají najít cizí jména jenž lze použít i v České Republice? Děkuji
Odpověď
Dobry den,
predpokladam, ze mate na mysli krestni jmena ciziho puvodu, ktera se bezne nepouzivaji v CR (nejsou mezi jmeny v ceskych kalendarich). V dnesni dobe je pouzivani krestnich jmen velice benevolentni, informaci ziskate na kterekoli matrice. V zasade se vas potomek muze jmenovat jakkoli, podminkou ale je, aby se dotycne jmeno ve svete jako jmeno oficialne uzivalo. Povolena krestni jmena najdete v seznamu, ten je k nahlednuti na kazde matrice. Pokud byste tam nenasli jmeno, kterym byste chteli pojmenovat vy, mate moznost pozadat o povoleni. Znalecky posudek o moznosti uzivat zatim nepovolene krestni jmeno vydava PhDr. Miloslava Knappova, CSc. - soudni znalkyne v odvetvi jazykovedy, jmenovana Ministerstvem spravedlnosti CR. Do zadosti je treba napsat, kdo bude nositelem jmena (novorozene, dospely, chlapec, devce), k jakemu prijmeni, pripadne dalsimu krestnimu jmenu bude jmeno uzivano, dale pramen, kde jste jmeno nasli + pripadne kopie prislusnych dokumentu. Myslim si, ze nejjednodussi by bylo, kdybyste zavolala na matriku ve vasem bydlisti a ziskala tak podrobnejsi informace. Zapis jmen do matriky se ridi zakonem 301/2000 Sb. Zakon o matrikach, jmenu a prijmeni.
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2008 14:14
Kateřina Novotná píše:
Pátek 31.12.2021 12:47
Dobrý den,ráda bych se zeptala jestli je povolené v ČR jméno Deniel,děkuji moc za zjištění.
PSK - admin píše:
Pondělí 03.01.2022 13:34
Dobrý den,
podle matričního zákona lze do matriky zapsat základní, spisovné podoby pravopisně doložených, existujících jmen. To platí i pro jména, která jsou v jiném než českém jazyce. Mohou to být jednak cizí obdoby českého jména anebo cizí jména, které nemají svou českou variantu, v každém případě musí ale mít jazykově ověřenou základní podobu a v původním jazyce musí patřit mezi spisovně kodifikovaná jména.
Podle rejstříku základních podob českých a cizojazyčných jmen, vydaného v roce 2017, se podoba jména Deniel nachází mezi pravopisně doloženými jmény a není třeba jeho další jazykové ověřování, takže byste neměli mít problém se zapsáním jména do matriky.
(Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017.)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu