checkpoint1986descriptionViennatoCzechoslovakia
Text dotazu
In 1986 man goes by train from Vienna accross Iron Curtain into Czechoslovakia.What is thename &location of approved entrance sie there, A man in Vienna in 1985,leaves Vienna by train in route to the communist approved border crossing located in Czechoslovakia.Does thislocation have aname? He goes on to Prague and finally out approved exit at Cheb into
W.Germany. Is any description of the exit available?
Odpověď
Dear Mr Faust,
There were two official railway crossings between former Czechoslovakia and Federal Republic of Germany (West Germany):
* Cheb / Schirding
* Ceska Kubice / Furth im Wald
It was not possible for Czechoslovak and West German railmen to work together in one common railway station as it was usual until the year 1938.
Therefor new border stations Schirding (line Marktredwitz-Cheb) and Ceska Kubice (line Schwandorf Domazlice) were built on Bavarian side. Railway station Schirding expanded thanks to the Iron Curtin up to 16 tracks and became a rail junction. The same situation was on Czechoslovak side.
On the Czechoslovak side there was an especial platform, usualy surrounded by a wire wall, at such railway stations. On such platform passport and custums controls were exercised. Access to a train set was protected by Czechoslovak frontier police. Frontier police also examined train chassis with help of service dogs in order to find dead-heads, people, who were trying to emigrate from/via Czechoslovakia. Frontier police accompanied the train to the border were they had to open the triple concrete barrier on tracks.
Between former Czechoslovakia and Austria there were more official railway crossings:
* Horni Dvoriste / Summerau
* Ceske Velenice / Gmund
* Satov / Retz
* Breclav / Hohenau
* Devinska Nova Ves (this one was located in Slovakia) / Marchegg
According to an agreement between Czechoslovakia an Austria, one part of above mentioned railway stations was used as exchange stations (Summerau, Gmund, Satov, Breclav and Marchegg) and the other part as border stations (Horni Dvoriste, Ceske Velenice, Retz, Hohenau and Devinska Nova Ves).
Unfortunately we do not have access to railway time-books for years
1985/1986 so we do not know the train routes from Vienna to Czechoslovakia and from Prague to West Germany. Well known is the international express Vindobona, its route from Vienna was in eighties following: Vienna - Gmund
- Ceske Velenice - Prague ...
(http://www.flickr.com/photos/32253634@N05/3984208957/) .
Some pictures from Schirding railway station are available at http://pleussen1950.blogspot.com/2010/01/schirnding-1.html . We would recommend you to get in touch with Czech railways to get more detailed information on communication by railway during before the year 1989 (library - knihovna@gr.cd.cz). In case you are more interested in security information connected with crossing the border, you could conntact the Police Museum (muzeum@mvcr.cz) .
references:
* http://www.zelpage.cz/clanky/vindobona
* http://www.cdcargo.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/-3250/
* http://fira.hyperlink.cz/vindobona.htm
* JAKUBEC, Ivan. Ceskoslovensko-nemecke dopravnepoliticke vztahy v obdobi studene valky se zvlastnim zretelem na zeleznici a labskou plavbu (1945/1949-1989). Praha : Nakladatelstvi Karolinum, 2006. p.95-96. ISBN 80-246-1063-9.
* Zelezna opona : Ceskoslovenska statni hranice od Jachymova po Bratislavu 1948-1989. Plzen : Nakladalstvi Baset, 2006. p. 34. ISBN 80-7340-080-4.
* Dohoda mezi Ceskoslovenskou socialistickou republikou a Rakouskou republikou o uprave pohranicniho prechodu zeleznic, c. 85/1965 Sb.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu