České středohoří
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kde se vzalo označení České středohoří, když se rozhodně nenachází ve středu Čech. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v knize Pomístní jména v Čechách se o Českém středohoří píše: "Podle nejstarších mapových a literárních dokladů byl původně název Středohoří chápán ve smyslu polohovém. Již v Kronice české Václav Hájek z Libočan (1541) píše o "horách, jež prostřední slovou" nebo o "mezihorní krajině". U Balbína r. 1679 je doložena kromě latinské podoby Montes medii také podoba česká Prostřední hory a podoba německá Mittegeburg. Přitom těmito názvy byla označována jen část dnešního Českého středohoří, která leží na levém břehu Labe. V polovině 19. století se začíná běžně užívat název České středohoří, německy Böhmisches Mittelgebirge, kterým je označován celý geomorfologický celek. Český název je pozdním překladem německého Mittelgebirge. A.V. Maloch uvádí pro toto pohoří též název Mezihoří."
Turistický průvodce Českým středohořím k tomu dodává: "Snad jen geologové se pokusili zavést výstižnější název "Litoměřické sopečné pohoří". (...) Také tvaroslovně orientovaný název "Labské homolové pohoří" se neprosadil. Za vyhovující může být název "Středohoří" považován z hlediska Severočeského kraje, neboť leží skutečně uprostřed této oblasti."
Zdroje:
OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, L. et al. Pomístní jména v Čechách : o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. 1.vyd. Praha : Academia : Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 1995. str. 248. ISBN 80-901072-8-1 (Ústav pro jazyk český AV ČR : váz.); 80-200-0554-4 (Academia : váz.) HŮRSKÝ,J.; SRBA,J. České středohoří a dolní Poohří. 1. vyd. Praha : STN, 1962. str. 5,6
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.11.2007 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu