české korunovacni klenoty
Text dotazu
Dobry den, nejsem si jista, zda muzete zodpovedet muj dotaz, protoze jsem se snazila zjistit informaci uz i z jinych zdroju, ale protoze kolegyne byla s vami velmi spokojena, rozhodla jsem se to zkusit. Chtela bych vedet, pokud je to mozne, proc Svedove neodvezli korunovacni klenoty v roce 1648? Napadlo me i zda nebyly prave ve Vidni, ale kvuli moznemu nebezpeci z turecke strany mi to nepripada asi moc pravdepodobne, ale nejsem si jista. Dalsi moznost ulozeni - Karlstejn je uz naprosto nepravdepodobny. dekuji za zodpovedeni dotazu.
Odpověď
Dobrý den, české korunovační klenoty měly za třicetileté války poměrně pestré osudy, několikrát putovaly z místa na místo a jejich pohyb není dodnes zcela přesně zmapován, protože neexistují dokumenty. Což je pochopitelné, protože transporty probíhaly utajeně. Lze říci, že ochraně korunovačních klenotů před cizími armádami byla věnována velká pozornost.
Před r. 1646 klenoty byly nějakou dobu např. v Českých Budějovicích. V roce 1646 byly jistě v Praze - konala se korunovace Ferdinanda IV. K tomu se váže soukromá zpráva, "že po korunovaci 5. srpna 1646 byly na potvrzení klenoty vydány císaři Ferdinandu III. Důvody předání nebyly ... politické ... důvodem bylo trvalé válečné ohrožení Čech." doloženo to však není, protože zmíněné potvrzení nebylo nalezeno. Předpokládá se ale, že v r. 1648 klenoty v Praze nebyly, ačkoli o místě jejich uložení v té době nejsou patrně žádné záznamy.
Více a podrobněji:
České královské korunovační klenoty / text a popisky Anna Skýbová ; fot.Alexandr Paul, Prokop Paul. -- 1. vyd.. -- Praha : Panorama, 1982. -- 95, XX s. : barev. fot. ; 28 cm na s. 41,
České korunovační klenoty / [texty Milena Bravermanová ... et al.]. -- 3., rozš. vyd.. -- Praha : Správa Pražského hradu, 1998. -- 88 s. : barev. il., faksim. ; 34 cm, s. 76-77.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2007 13:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu