česká státní vlajka
Text dotazu
Jsem ročník 1942 a vždy jsme se učili, že česká státní vlajka je ve svislé poloze správně tak, že při pohledu na ni má červenou barvu vlevo a bílou vpravo. Najednou je vše jinak. Proč a kdy se polohy barev změnily? Staré pravidlo říkalo, že vlajka na ležato má dole červený pruh, vlevo modrý klín a nohoře bílý pruh. To zůstalo. Jednoduchým posunem klínu nahoru ve směru hodinových ručiček vlajka visela a červený průh byl vlevo, modrý klín nahoře a bílý pruh vpravo. Existuje tedy nějaké platné pravidlo pro správné točení vlajek při změně polohy? Např. jak má viset vlajka Polska a Francie, Itálie atp? Děkuji moc.
Odpověď
Dobry den,  dotaz s tematikou statni vlajka se casto opakuje. Nase odpovedi jsou v archivu Ptejte se knihovny, pristup na webu z prvni strany Narodni knihovny CR (www.nkp.cz), viz nize:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/statni-vlajka-cr/?searchterm=vlajka
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/ceska-statni-vlajka/?searchterm=vlajka
Dalsi zajimavy odkaz s podobnou problematikou jsem nasla na webu, viz http://blog.converter.cz/index.php?p=1453&c=1.
Pravidla pro vyvesovani vlajky urcuje platny zakon:
Zakon 352/2001 Sb. ze dne 18. zari 2001 o uzivani statnich symbolu Ceske republiky a o zmene nekterych zakonu
Zmena: 213/2006 Sb.
Zmena: 274/2001 Sb.
Cast prvni
Uzivani statnich symbolu Ceske republiky § 9 Pri uzivani statni vlajky musi byt dodrzena tato pravidla:
a) pri vodorovnem umisteni smeruje modry klin vpravo pri celnim pohledu na objekt, na nemz je vlajka unistena, bila barva je vzdy nahore
b) pri svislem umisteni je pri celnim pohledu na objekt, na nemz je statni vlajka umistena, bila barva vzdy vlevo a modry klin smeruje vzdy dolu
c) statni vlajka se vyvesuje jen na celni strane budovy ...
Informace o tom, ze by poradi barev, jak uvadite,  bylo u svisle polohy vlajky v nekterych letech jine , nez jak uklada zakon z roku 2001, se nam v nasich dostupnych zdrojich nepodarilo najit.  Nenasli jsme ani zadnou prirucku o vlajkach jinych statu, kde by bylo platne pravidlo pro otaceni vlajek.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 14:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu