česká poezie pro mládež
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala co vše obsahuje téma Česká poezie pro mládež (jací spisovatelé, díla,...). Děkuji
Odpověď
Dobrý den, informace o vývoji české poezie pro děti a mládež naleznete v odborných publikacích - např.
Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury : adaptace mýtů, pohádek a pověstí, autorská pohádka, poezie, próza a komiks pro děti a mládež / Jana Čeňková a kolektiv. -- Vyd. 1.. -- Praha : Portál, 2006. -- 171 s.
Dětská literatura po roce 1945 : poezie / [Naděžda Sieglová]. -- Brno : CERM, 1995. -- 18 s.
Kontury české literatury pro děti a mládež : od začátku 19. století po současnost / Otakar Chaloupka, Jaroslav Voráček. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Albatros, 1984. -- 539 s.
Případně ve středoškolských učebnicích /přehledech učiva k maturitě, neboť se domníváme, že se jedná o maturitní otázku (otázku ke zkoušce).
Na stránkách Ústavu pro českou literaturu je k dispozici studie - Literatura pro mládež (po roce 1945): http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/dejiny/hcl/dcl4/31.pdf
Další informace lze nalézt na webu, je nutné Vás upozornit, že ne vše, co zde je, je správné a úplné, pokud se jedná o stránky mimo instituce, knihovny atd. (např. otázky zpracované jinými studenty). Dále ze zkušenosti víme, že každý vyučující se ve svém výkladu zaměřuje na něco jiného, doporučujeme tedy otázku konzultovat s Vaším vyučujícím.
Např.
http://www.stredoskolskaliteratura.kvalitne.cz/detskaliteratura.html - uvádí tento seznam
J.V.Sládek: Zlatý máj, Skřivánčí písně, Zvony a zvonky František Halas: Ladění František Hrubín: Dvakrát sedm pohádek Josef Kainar: Nevídáno, neslýcháno Jiří Žáček: Aprílová škola
Život a dílo většiny autorů lze dohledat např. ve volné encyklopedii Wikipedia http://www.wikipedia.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 08:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu