červí díry
Text dotazu
Dobrý deň ja sa chcem spýtať či vo vesmíre fakt existujú červie diery a či
je náš vesmir len jeden z mnohých.
Odpověď
Dobrý den, uvádíme citaci významného britského astrofyzika Jim Al-Khalili z publikace Černé díry, červí díry a stroje času :
"červí díry na rozdíl od černých děr zůstávají teoretickou kuriozitou, astronomie neposkytuje ani náznak jejich existence v reálném vesmíru. Jejich studiem se přinejmenším poučíme o tom, jak je náš vesmír uspořádán".
Některé odkazy:
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/0/D5E52E7C8F0AC13FC1256E9700489DDA?OpenDocument&cast=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole
Pro zajímavost uvádíme informace o černé díře - je definována jako hypotetické kosmické těleso, které se v důsledků relativistického gravitačního kolapsu dostalo pod svůj gravitační poloměr, a proto nemůže vysílat žádné záření do okolního prostoru.
Cygnus X-1 je prvním rentgenovým zdrojem objeveným již v roce 1964 v souhvězdí Labutě (Cygnus). Je to těsná dvojhvězda, jejíž viditelná složka je veleobr HDE 226868 s vysokou svítivostí. Ten obíhá kolem hvězdné černé díry s hmotností větší než 7 hmotností Slunce. Zářící veleobr a neviditelná černá díra tvoří rentgenovou dvojhvězdu.
Plazma žhavého veleobra dopadá na akreční disk, který vysokou rychlostí obíhá okolo černé díry. V místě dopadu se disk zahřívá na teplotu několika milionů stupňů Celsia. Vysokoteplotní plazma akrekčního disku kolem černé díry je zdrojem intenzivního rentgenového záření. Cygnus X-1 má více než dvojnásobnoiu hmotnost než neutronové hvězdy. To je pádný důkaz toho, že neviditelnou složkou této dvojhvězdy je černá díra.
zdroj :
Astronomická terminológia, Slov. astronomická společnost, Bratislava : 1998
Astronomická encyklopedie, Vesmír, Bratislava : 2003
K uvedené problematice máte možnost vypůjčit si v Národní knihovně (na základě čtenářského průkazu) nejen výše citované knihy,ale i další publikace, více na http://www.nkp.cz, záložka Služby a Katalogy a databáze.
Doporučujeme Vám prohlédnout si následující internetové odkazy :
http://natura.baf.cz/natura/2001/6/20010604.html
http://astro.sci.muni.cz/
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2004111911
a případně se obrátit na následující instituce :
http://istar.asu.cas.cz/
http://www.ta3.sk/homepage_sk.php
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2007 09:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu